Разпродават ли се иззети артефакти от колекцията на Божков?

2020 [Фейсбук/официална страница на Васил Божков]

Бизнесменът Васил Божков, когото българските власти опитват да върнат от Дубай заради 11 обвинения, алармира, че артефакти, които прокуратурата е иззела от него, се продават. Той дава пример в с ритон, купен от него от галерия в Лондон миналия април. По думите му предметът е бил незаконно иззет на 2 март. Миналата седмица ритонът се е повил на свободния пазар, твърди Божков и прилага скрийншот от разговор с неизвестен събеседник, който го уведомява, че ритонът, който той лично е закупил преди години от галерия в Лондон, се предлага в интернет.

“Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия се извършваха само от служители на Прокуратурата, след това се включиха и представители на Министерство на културата. Съдбата на предметите със статут на световно културно наследство остана неясна след десетки лъжи от представителите на хунтата” написа Божков в страницата си във Фейсбук.

Грабежът на стотици артефакти от #KолекцияВасилБожков започна през януари. В началото незаконните и варварски действия…

Geplaatst door Васил Божков op Maandag 25 mei 2020

Той разказва как е имал идея артефактите да бъдат изложени в най-големия частен музей на Балканите и за целта е купил сградата на Телефонната палата в София.

Божков публикува и факсимиле от протокол за претърсване и изземване от 4 февруари, в който е описан ритон. Според документа ритонът е “изработен от сив метал, който е съставен от две части – рог и протоме. Рогът е издължен, като се извива и разширява в горната си част. Ръбът на устието е извит навън и профилиран. Върху ръба има надпис. Рогът е съединен с протомето чрез пръстен. Протомето представлява зооморфно изображение – рогат бозайник. Чучурът за изливане на течността е между краката на животното”. От протокола се разбира още, че разследващите са завързали с конец върху предмета етикет с номера му като доказателство.

Преди ден Божков разказа, пак във Фейсбук, че Фондация “Тракия” е сезирала редица международни институции, включително централата на ЮНЕСКО заради артефактите. ЮНЕСКО са предали случая на Постоянната делегация при ЮНЕСКО за България. След това казусът е потулен от българските власт, твърди Божков.

Все още няма официална реакция на българските власти по казуса.

ЮНЕСКО си изми ръцете, казва източник на EURACTIV

Поведението на ЮНЕСКО, която трябва да се грижи за световното историческо и културно наследство, по случая с ценностите, иззети от Божков, е било “смехотворно”. Това каза пред EURACTIV дипломатически източник от българското представителство в организацията.

Според източника писмото на Фондация “Тракия”, която се финансира от Божков, е постъпило в ЮНЕСКО на 7 февруари. В него основното искане е било организацията да осигури един или двама инспектори, които да помогнат за транспортирането на артефактите при добри условия. Още същия ден, без да вземе каквото и да било отношение, ЮНЕСКО препраща писмото към българското представителство.

“Те си измиха ръцете”, казва дипломатическият източник, според когото  от всички възможни възможности за реакция, от ЮНЕСКО са постъпили по възможно най-бюрократичния начин.

В края на януари министърът на културата Боил Банов обяви, че антиките от колекцията на Божков ще бъдат съхранявани в НИМ. Прокуратурата нареди колекцията да бъде проверена. Срокът за проверка изтече преди повече от месец, но резултати още не са обявени. През цялото време властите отричат обвиненията на Божков и на Фондация “Тракия” за груби нарушения при транспортирането на ценностите.

EURACTIV зададе въпроси на ЮНЕСКО свързани с твърдението, че част от тези артефакти вече се продават в интернет, и засега получи обещание за разговор с компетентен служител.