„Репортери без граници“ алармират за намеса на висши магистрати в делата срещу журналисти в Сърбия и Черна гора

Йово Маринович и Милан Йованович [уебсайт на РБГ]

„Репортери без граници“ (РБГ) посочват два случая, в които ключови фигури от съдебната система са се намесвали в производства по дела, свързани с разследващи журналисти в Сърбия и Черна гора. Международната организация съобщи в петък, че целта на сръбските магистрати е била да предотвратят взимането на справедливи решения по делата.

През декември 2018г. къщата на журналиста Милан Йованович е запалена умишлено. Той е репортер в независимия новинарски уебсайт „Жиг инфо“, който разследва корупцията на местно ниво. Когато коктейл Молотов е хвърлен в къщата, Йованович е бил вътре и е можело да загине.

През февруари миналата година съдът осъди на четири години и три месеца затвор Драголюб Симонович, бивш кмет на Гроцка и член на управляващата Сръбска прогресивна партия. Съдът го призна за виновен като поръчител на атаката срещу дома на Йованович. Но решението е само на първата съдебна инстанция.

„Репортери без граници“ (РБГ) реагира на новината, че прокурорът по делото е отстранен, като очевидно целта е да се предотврати потвърждаването на присъдата при обжалване.

Съобщава се, че сръбския главен прокурор Загорка Доловац е отстранила прокурора Предраг Милованович, въпреки успеха му в първоначалния процес. Според РБГ нарастващото безпокойство, че Йованович ще бъде лишен от справедливост, се засилва от политическия натиск на Симонович върху прокуратурата. Той се кандидатира за кмет на Белград и е много влиятелен член в партията на президента Александър Вучич.

Журналистическата организация припомня за случая от декември 2019 година, когато по време на изслушване по делото Симонович заплаши Милованович, като заяви, че „повече няма да бъде прокурор“.

На 17 май РБГ се обръща към сръбския главен прокурор, като изразява опасенията си и моли решението да бъде преразгледано. За момента без отговор.

Случаят в Черна гора касае Йово Мартинович, журналист на свободна практика, който  прави много разследващи репортажи за престъпността в държавата. Срещу него сега е образувано наказателно производство. Миналия март Мартинович беше осъден на една година затвор. РБГ и 11 други неправителствени организации за свобода на медиите определиха решението като съдебен тормоз.

Мартинович поиска от главния прокурор Ивица Станкович да оспори присъдата, но той отказа. Сега Мартинович се готви да обжалва решението на Станкович, като продължи правните битки, в които е въвлечен от години. През 2015-16г., въпреки че не беше осъден той лежа в затвора 15 месеца.

„Решенията на главния прокурор подкопават борбата срещу съдебния тормоз над журналисти в Черна гора, както и борбата срещу безнаказаността на насилието срещу журналисти в Сърбия“, каза Павол Салай, ръководител на бюрото за ЕС и Балканите на РБГ.

„Настояваме главните прокурори и висшите съдебни органи, които отговарят за делата на Йово Мартинович и Милан Йованович в двете страни, да демонстрират по-голяма съпротива срещу всякакъв политически натиск. В тези моменти на дълбока несигурност ние заставаме редом до двамата журналисти, чиито разследвания са източник на вдъхновение на Балканите, а и отвъд“, подчерта той.

През 2021г. Сърбия и Черна гора заемат съответно 93-то и 104-то място в индекса за свобода на словото на „Репортери без граници“