Руски петролен бос е получил български “златен“ паспорт

[Media News BG]

Руският петролен бос Сергей Виталиевич Захаров е успял да стане български гражданин през август 2018 година, когато е получил своя български “златен“ паспорт, показва разследване на Bird.bg.

Той е станал акционер в компанията “Нефтепереработчик“ през април през 2016 г., когато баща му е член на съвета на директорите на фирмата. Три месеца по-късно баща му Виталий Захаров е убит. Отчета от последното общото събрание на акционерите на 23.04.2021 г. показва, че Захаров притежава 20% от акциите и е преизбран като член на съвета на директорите.

В протоколите от общите събрания на акционерите не се забелязва Сергей Захаров да се представя като акционер – физическо лице български гражданин. Той е вписан като учредител в общо 14 фирми и ръководител в 4 фирми в Русия, някои от които вече са закрити. Сред тях е и дружеството с нестопанска цел управляващо музея на историята на хладното оръжие, носещ името на баща му.

В Досиетата Пандора Захаров също се появява, но като краен собственик на офшорна фирма от Британските Вирджински Острови – Blanefield Investments Limited. В нея той е съдружник с Александър Смирнов.

По време на процедурата по получаване на „златен“ паспорт той е представляван от адвокат Боян Новаков, който е настоящ член на Висшия съдебен съвет и гласовит поддръжник на главния прокурор Иван Гешев.

Бащата на Сергей Захаров – Виталий Александрович Захаров е бивш директор в Газпром, бивш депутат от партията на Путин “Единна Русия”, който е застрелян през 2016 г. с ловна пушка докато разхожда кучето си. Захаров – баща е основател и на частен „Музей на историята на хладното оръжие”, който носи неговото име.

В България Сергей Захаров е регистрирал фирмата „Алмакс Финанс“ ЕООД, със седалище в София. Капиталът на фирмата при основаването ѝ на 09.05.2017 г. е 1 000 лв., а в последствие на 15.02.2018 г. е увеличен на 51 472 лв. Втората вноска е непарична – право на собственост на имоти в хотелски спа комплекс в Банско.

Фирмата на Захаров отчита скромните 87 хил. лв. приходи и 37 хил. лв. печалба за 2020 г. а година по-рано съответно 65 хил. лв. приходи и 19 хил. лв. печалба. Това показва справка в отчетите подадени в Търговски регистър. Тази инвестицията не е достатъчна за гражданство и вероятно Захаров e закупил Държавни ценни книжа и или е внесъл пари на влог в българска банка, за да успее да декларира необходимата инвестиция от най-малко 2 милиона лева.

От досегашните разследвания на български медии, сред които Bird, Mediapool и EURACTIV, става ясно, че множество влиятелни руснаци са се възползвали от възможностите по време на управлението на ГЕРБ и са получи българско гражданство срещу инвестиции.

Сред новите “българи“ са руските топ банкери Дмитрий Кушаев – директор на Credit Suisse Москва, Роман Нагаев – бивш директор инвестиционно банкиране на руската банка ВТБ Капитал, и Игор Финогенов – бивш директор на Евразийската банка за развитие и близък до властта, за което свидетелстват снимките му с бившия президент и премиер на Русия Дмитрий Медведев.

Влиятелният руснакът Роман Савушкин също е станал българин. Той е генерален директор на Обединената вагонна компания, структурно предприятие в Русия. Савушкин е близък до Кремъл, за което свидетелстват снимките му с бившия руски президент и премиер Дмитрий Медведев.

През 2015 г. дългогодишният председател на Управителния съвет на Лукойл Нефтохим Бургас Сергей Андронов получи българско гражданство за „особени заслуги“. Няколко месеца по-късно Андронов заминава за Русия, за да поеме управлението на рафинерията в родния си град Перм. Скъпият подарък обаче остава – Андронов има български паспорт с тях достъп до целия ЕС.

“Златен паспорт“ е получил и израелският гражданин от руски произход Юрий Гушин, който е един от собствениците на българската софтуерна компания Packets Technologies. Разследване на руския сайт „Медуза“ преди пет години разказа как фирмата е демонстрирала пред руснаци своята технология за хакерски атаки срещу украинското министерство на отбраната и уебсайтът slon.ru