Фалшив доклад по “Натура 2000” разбуни духовете в България и Брюксел

[Zaprirodata.com]

Българската академия на науките (БАН) разобличи като фалшив правителствения доклад за състоянието на зоните от “Натура 2000”, който бе изпратен до Брюксел. Позицията на академичната общност напълно потвърждава констатациите от разследване на EURACTIV България.

Докладът на стойност 9 милиона лева за състоянието на популацията на видовете и състоянието на природните местообитания в България е платен с парите на европейските данъкоплатци, но има сериозни съмнения, че е манипулативен, тенденциозен и необективен. Това разкри през декември разследващият журналист Валя Ахчиева, чиито изводи сега са потвърдени от БАН. Следващото ѝ разследване, макар и по друга тема, доведе до ареста на министъра на околната среда Нено Димов.

По темата за “Натура 2000″ Ахчиева установи, че докладът на българските власти е написан от служителите, които не са достатъчно запознати с темата и не са се консултирали с авторитетни местни специалисти. Този документ е изпратен до Брюксел и служи като основа за разпределянето на стотици милиони евро по еврофондовете за защита на зоните от “Натура” за период от шест години,

Съставянето на доклада е било възложено на сдружението ENVIMON.

Констатациите на БАН потвърждават напълно изводите на разследването, публикувано в EURACTIV България.

Академичната общност заяви, че информацията, изпратена до Брюксел, не се основава на научни данни и е фактически фалшива. В официалното становище на БАН се казва:

“Мониторинг на биоразнообразието през 2013–2018 г. в България за целите на националното докладване по чл. 17 на Директивата за местообитанията не е проведен поради неуспеха на МОСВ и ИАОС да го организират, но пък е подготвено докладване на резултатите от такъв мониторинг, което е предоставено на Европейската агенция за околна среда!”

Щети върху българската природа, обществото и авторитета на страната в европейски мащаб.

“Ние отказваме да участваме в работни групи, които твърдят, че са произвели научен продукт, без при това да са извършили съответните научни изследвания. Ние не искаме чрез евентуално наше участие да легитимираме подобен подход, защото се опасяваме, че могат да бъдат нанесени щети върху българската природа, обществото и авторитета на страната ни в европейски мащаб”, пише още в изявлението на БАН.

Помолена от EURACTIV за коментар, говорителят на Европейската комисия Вивиан Лунела посочи, че България се опитва да поправи грешката си.

Тя заяви, че страната ни е изпратила проблемния доклад на Европейската агенция по околна среда през август 2019 г., но след това през януари е изпратила корекция относно данните за популацията на видовете. В момента Европейската агенция по околна среда анализира доклада, посочи говорителят на ЕК.

“Не ми влиза в компетенциите да коментирам защо българските власти направиха това”, добави Лунела.

На въпрос дали тези, които са изготвили фалшивия доклад, ще трябва да върнат пари (съобщава се, че изготвянето на доклада струва 9 милиона лева), Лунела посочи, че това е въпрос, който трябва да бъде зададен на българските власти.

Впоследствие EURACTIV научи, че актуализираните данни също се оспорват от БАН.

Борис Каракушев, управител на ENVIMON, опроверга критиките от страна на БАН в проправителствения сайт “Блиц”. Там Каракушев казва, че експертите от БАН са подведени и ги кани да участват в следващите сесии по проекта, за да се избегнат “недоразумения”.

EURACTIV България отправи запитване към българските власти дали ENVIMON ще трябва да върне финансирането си по доклада. До момента на публикуването на тази статия отговор не беше получен.