Чуждестранен боклук предизвика вълна от възмущение в Португалия

Опасни отпадъци на депо в Португалия [Twiller @maisumcarneiro]

В отговор на възмущението на гражданите във връзка с боклука, внесен от други страни и изхвърлян в португалските сметища, в понеделник (3 февруари) социалистическото правителство обяви, че ще предприеме спешни мерки за справяне с проблема.

Преди две седмици Ройтерс разкри, че частно депо в Собрадо, село в северна Португалия, получава отпадъци от различни европейски държави.

Около 330 000 тона боклук от класификация, включваща отпадъци, съдържащи опасни вещества, за които се изисква предварително одобрение, са пристигнали  в Португалия през 2018 г., което е увеличение с 53% спрямо предходната година, съобщи агенцията за околната среда в страната АПА.

Около 110 000 тона от този боклук се е озовал в депата, а останалите отпадъци са били рециклирани.

Италия е била страната, изпращала най-много боклук към португалските сметища през 2018 г, но отпадъци са пристигали също и от Малта, Ирландия, Гърция и други държави, посочи АПА.

Възмутените жители обединиха усилия и създадоха свои собствени екологични движения срещу сметищата, организираха протести, инициираха петиции, а една от групите дори планира да заведе дело срещу министерството на околната среда на Португалия.

Притиснато да намери решение, в понеделник министерството съобщи, че ще забрани доставянето на чужд боклук, предназначен за сметища, и ще преразгледа лицензите на депата за преработване на органични отпадъци, отнемайки тези, “за които мярката е оправдана.”

Действието на министерството идва след директива на Европейската комисия, изискваща от държавите членки да намалят депонирането на битови отпадъци в сметища до максимум 10% до 2035 г.

В Португалия има 11 частни сметища, които имат разрешение за получаване на отпадъци, идващи от чужбина, съобщи APA, а министерството призна, че на някои от депата изхвърлянето на отпадъци е било незаконно.

Португалия стана атрактивна дестинация за депониране на боклук заради ниската такса за депониране на отпадъците в сметищата, равняваща се на 9,90 евро/т през 2019 г. и 11 евро/т от тази година, в сравнение със средното европейско ниво от 80 евро.

Таксите ще бъдат увеличени в опит да се намали депонирането на отпадъци, заявиха от министерството.