Борисов преговаря с “Локхийд Мартин” за още 8 самолета

Премиерът Бойко Борисов, представители на американската компания "Локхийд Мартин“ и посланичката Херо Мустафа. Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов увери САЩ, че ще купуваме още бойни самолети. Той се срещна във вторник с представители на американската компания “Локхийд Мартин“, от която България купи бойни самолети за нуждите на отбраната ни. В разговора участва също посланикът на САЩ у нас Херо Мустафа.

Министерството на отбраната е изпратило писма-заявки за проучване на възможности за придобиване на още 8 броя самолети F-16 Block 70, на нови три-координатни радари, поддръжка на Оперативния център за въздушен суверенитет и друго високотехнологично оборудване за модернизацията на Въоръжените сили на България.

“Придобиването на самолетите F-16 Block 70 не е само покупка, а израз на желанието на България за необратима модернизация на въоръжените й сили с цел постигане на реална оперативна съвместимост с останалите държави членки на НАТО”, каза Борисов пред гостите.

По време на срещата стана ясно, че партньорството предвижда създаване на индустриален капацитет за поддръжка и развитие на придобитите способности в бъдеще.

Борисов отбеляза, че българското правителство е осигурило финансиране в размер на 300 милиона лева за подготовка на летищната инфраструктура за разполагане и поддържане на самолетите F-16 Block 70. Първите сто милиона лева бяха отпуснати по бюджета на Министерството на отбраната още през август, а планираната инфраструктура ще се ползва и от сега съществуващите бойни самолети във ВВС.

“Правителството планира развитието на стратегическото партньорство с “Локхийд Мартин“ в дългосрочен план“, каза Борисов.

Преди година България сключи договор със САЩ за доставка на осем изтребителя Ф-16 за малко над 2 милиарда лева. Още тогава бе ясно, че опцията е страната да купи още осем бойни самолета, за да формира цяла ескадрила от 16 самолета. Едва тогава може да започне извеждане от употреба на старите руски самолети, които са несъвместими с техниката на НАТО. Очаква се цената на изтребителите по втората сделка да бъде по-ниска.

През септември САЩ се включи в охраната на въздушното ни пространство. Министерският съвет прие решение, с което разреши в периода 30 октомври до осем американски изтребителя да изпълняват задачи с българските МиГ 29.

Малко след това България съобщи, че е открила двама шпиони в руския дипломатически корпус, които са събирали информация за проектите за превъоръжаване на българската армия.