България и още 7 страни искат ЕС да спре пакета “Мобилност”

Протест на български превозвачи в Брюксел.

Осем държави, сред които е и България, поискаха от Европейския съюз да подкрепи фирмите за автомобилен транспорт, засегнати от кризата покрай коронавируса, и да спре работата по пакета “Мобилност”.

“Ройтерс” цитира писмото на транспортните министри на България, Унгария, Литва, Полша, Кипър, Латвия, Малта и Румъния, според които ЕС трябва да подкрепи транспортните фирми, точно както е предприел стъпки за подпомагане на авиокомпаниите.

“Вместо това ние сме на път да приемем първия пакет за мобилност, чиито разпоредби, комбинирани с последствията епидемията, буквално ще доведат до край на много европейски предприятия за автомобилен транспорт”, се казва в писмото до ръководителите на трите основни институции на ЕС.

Още преди пандемията същите, главно източноевропейски, държави оспорваха яростно този законодателен пакет, който принуждава фирмите да изпращат празни камиони у дома – което води до прекомерни разходи и допълнителни въглеродни емисии.

По-богатите страни, включително Франция и Нидерландия, подкрепят реформите, наред с профсъюзите на работниците, според които мерките ще направят работните места в автомобилния сектор по-привлекателни.

“Това ще улесни редовното завръщане на шофьорите у дома, като се вземе предвид една от основните причини за недостига на водачи – по-специално лошият баланс между професионалния и личния живот, с който секторът е известен”, обясни пред “Ройтерс” Ливия Спера, генерален секретар на профсъюзната група на Европейската федерация на транспортните работници.

Новият регламент повелява камионите да се връщат в родните страни на всеки осем седмици, дават право на шофьорите да се връщат у дома на всеки четири седмици и изискват водачите да прекарват времето си за почивка извън превозното си средство. Разходите по настаняването им се поямат от  работодателите.

През декември мнозинство от страните от ЕС и Европейският парламент постигнаха споразумение за реформите. Беше предвидено правилата да бъдат приети на заседанието на 24 март, но коронавирусът промени дневния ред.

Пандемията наруши автомобилния транспорт, който представлява 75% от товарните превози в рамките на ЕС, след като страните наложиха спешни проверки по границите. Това води до натрупване на камиони, които се налага да чакат повече от 24 часа, за да се пресекат някои от вътрешните граници на блока.

Изпълнителната власт на ЕС призова държавите да въведат “зелени коридори”, по които да се пропуска свежата продукция и медицинските материали.