Джонсън се чуди как да отблокира търговията през Ламанша

Опашка от товарни камиони в пристанище в Дувър, Великобритания, 19 декември 2020 г. [Andy Rain / EPA / EFE]

Британският премиер Борис Джонсън се опита да успокои хората, като заяви, че работи “възможно най-бързо“, за да отблокира търговията през Ламанша, след като Франция затвори границите си за превозвачи от Обединеното кралство заради новия щам на коронавируса.

След разговори с френския президент Еманюел Макрон за забраната, която предизвика хаос около ключовото британско пристанище Дувър и дори доведе до опасения за недостиг на храна дни преди Коледа, Джонсън заяви, че веригите за доставки остават “силни и стабилни“.

“Тези закъснения се отнасят за нищожен процент храна, влизаща във Великобритания”, обясни премиерът на пресконференция и добави, че иска да разреши проблема “през ​​следващите няколко часа”.

Франция забрани влизането в страната в неделя, което първоначално ограничението трябваше да продължи 48 часа. Целта беше да не се разпространява новия щам на вируса, открит в Обединеното кралство, който според здравните власти се предава 70% по-бързо.

Забраната накара Великобритания да представи план за действие при извънредни ситуации, както и какво ще се случва с товарите около Дувър в случай на Брекзит без сделка.

“Лош край на лоша година”

По-рано през деня премиерът свика заседание на комисията по спешни случаи, за да обсъди ситуацията с международните пътувания и по-специално редовния поток на товари.

Всички лоши последици от блокирането се струпаха върху пътниците, опитващи се да напуснат страната, тъй като около 30 държави въведоха забрани за лица, пристигащи от Великобритания.

Хаосът по пътищата около ключовото пристанище е ярък знак за това какво да очакваме, ако Великобритания напусне ЕС без сделка след 10 дни.

Джонсън обаче заяви, че по време на разговора си с Макрон са се разбрали да не обсъждат Брекзит, докато преговорите между Лондон и Брюксел продължават.

През пътя до пристанището на Ламанша преминават 10 000 тежкотоварни автомобила всеки ден. Властите призоваха хората да се приберат вкъщи, защото френската граница е затворена.

Дейвид Кинг, шофьор на камион от Бирмингам в западната част на Англия, беше блокиран в Дувър, опитвайки се да направи доставка до Белгия.

“Това беше разочароваща година за всички, така че това просто се добавя към нея. Наистина лош край на лоша година “, каза той пред Франс прес.

“Надяваме се да се приберем за Коледа. Просто ще седим и ще чакаме решения“, добави той.

Като кризисна мярка неизползвано летище беше превърнато в парк за камиони, където могат да се приютят 4000 заседнали шофьори.

Британският супермаркет Sainsbury предупреди, че продължителното прекъсване на доставките може да доведе до “пропуски през следващите дни“ в предлагането на марули, карфиол, броколи и цитрусови плодове.

Хаос на границата

Забраната за товарни превози до Франция дойде точно когато компаниите се обмислят как да продължат с доставките, след като Великобритания окончателно напусне търговските структури на ЕС.

Надяващите се на сделка предупредиха, че сегашния хаос може да се превърне в позната гледка след Нова година, което да доведе до налагането на нови тарифи.

Но привържениците на Брекзит обвиниха Франция в експлоатация на кризата, за да се опита да получи търговски отстъпки.

“Ограничаването на туристическите пътувания от Обединеното кралство изглежда оправдано на този етап“, пише на страницата в Туитър на Аналитичния център на Брюж.

“Ограничаването на товарни превози обаче, които наложи френското правителство, изглежда политическо“, се каза в туита.

Франция и Великобритания участват в разгорещен дебат за правата на риболов след Брекзит, ключовата пречка в преговорите.

Кметът на Лондон Садик Хан и премиерът на Шотландия Никола Стърджън бяха сред водещите политици в понеделник, които настояха за удължаване на преговорите за Брекзит, за да се избегнат смущения по Нова година.

‘Извън контрол’

Германия, Русия, Канада, Италия, Чили и Аржентина са сред страните, които обявиха забрани за полети до и от Великобритания.

В отговор на ограниченията британската пощенска служба временно спря доставките на пакети и писма до Европа, с изключение на  Ирландия.

“Ние следим отблизо ситуацията и сме готови да възобновим нашите услуги веднага щом ограниченията бъдат премахнати“, се казва в съобщение на пощенската служба.

Обслужването на Канада и Турция бе спряно поради “силно ограничен” въздушен капацитет.

Великобритания започна масова ваксинация на населението преди седмица, но появата на новия щам хвърли плановете на правителството в безпорядък, точно когато достигна финала на преговорите с ЕС.

Първоначално правителството обяви облекчаване на ограниченията, за да позволи на семействата да се срещат по Коледа, но промени плановете си, след като бе съобщено, че мутиралият вирус се разраства в Югоизточна Англия.

Главният научен съветник на правителството на Обединеното кралство Патрик Валънс заяви по време на пресконференция в понеделник, че предаването на новия щам на Covid “значително се е увеличило”.

Той обаче добави, че ваксината срещу коронавирус трябва да бъде ефективна срещу него и в противен случай болестта “изглежда по същия начин като всяка друга форма на инфекция на Covid”.

Великобритания е силно засегната от пандемията с повече от 67 000 смъртни случая.