Магистралата до Калотина ще е готова предсрочно

В петък Борисов инспектира строежа на магистрала "Европа". [Фейсбук/Бойко Борисов]

Очаква се магистрала “Европа”, която ще свързва околовръстният път на София и ГКПП “Калотина”, да бъде завършена предсрочно – наесен вместо през май 2021 г. Това обяви в петък заместник-министърът на регионалното развитие Николай Нанков, който се повози в премиерския джип по време на инспекция на строежа. С тях беше и вицепремиерът Томислав Дончев.

АМ “Европа” е дълга 48 км, а трасето й е разделено на три части. Строителството на първите два участъка включва модернизация на съществуващия първокласен път между Калотина и Сливница. По думите на Нанков сега работата е изпълнена на 60%. В момента на денонощие между Калотина и София преминават по 7-8000 автомобила.

“Щом видиш чакъла и можеш да се усмихнеш. Вижте каква красота – от гола нива до магистрала”, възхити се премиерът. Той подкачи и строителите, че вижда голям напредък. И попита дали всички работници получават редовно заплатите си. “Дай боже до Нова година, всичко да е минало, всеки да ходи където иска”, отсече той.

От скали и ниви правим магистрали

“По трасето на АМ “Европа” се изграждат много инфраструктурни съоръжения – 1 мост, 5 надлеза, 3 селскостопански надлеза, 2 подлеза и 3 големи пътни възела. Оттук минават близо 8 хил. автомобила на денонощие, а някои от старите съоръжения бяха на над 50 години. С новия път трафикът значително ще се облекчи. От скали и ниви правим магистрали. Ако е било лесно, другите да са го направили”, коментира Борисов.

В началото на седмицата Европейската сметна палата излезе със сериозни забележки към България в своя анализ на състоянието на Трансевропейската пътна мрежа (ТEN-T). Страната строи пътища, но не ги поддържа и планира добре, констатират одиторите.

Изключително съм доволен от напредъка по строежа на АМ "Европа". Само за 8 месеца техническото изпълнение на обекта е на 60%. За този период работата не е спирала. Част от магистралата ще минава през вече съществуващото трасе, в което ще се осъществява движението в едната посока. Крайният срок за приключване е май 2021 г., но ние ще сме готови още тази есен.

Geplaatst door Boyko Borissov op Vrijdag 24 april 2020