Падна забраната за полети от Великобритания

Борисов нарежда на Ангелов и Желязков. [МС]

Забраната за полети от Великобритания до България бе отменена, считано от 12 ч в сряда, 23 декември. Тя влезе в сила от 00:00 ч на 21 декември 2020 г. и трябваше да важи до 31 януари 2021 г. Поводът бе новият щам на COVID-19, засечен във Великобритания.

Пристигащите от тази дестинация ще бъдат изследвани с антигенни тестове и поставени под 10-дневна карантина. От 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест, направен 72 часа преди пристигането на пътуващите у нас, съобщи правителствената пресслужба.

Решението е взето на работно съвещание при премиера Бойко Борисов, с вицепремиера и външен министър Екатерина Захариева, министъра на здравеопазването Костадин Ангелов и министъра на транспорта Росен Желязков.

“В случая цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници. Така че – работете, включително на разположение е и правителственият Еърбъс, той е в готовност при необходимост да лети, както бе и по време на първата вълна на коронавируса”, каза Борисов на министрите.

Транспортният министър Росен Желязков апелира да не се предприемат несъществени пътувания, каквито са указанията на ЕК. Желязков добави, че след преходния период, от 00,00 ч на 1 януари 2021 г. ще бъдат разгледани мерките към пристигащите от Обединеното Кралство и Северна Ирландия.

Захариева отбеляза, че прибирането на българските граждани е изключително затруднено заради ограничените полети на близо 20 европейски държави. Тя добави, че след като 48 часа границата между Франция и Обединеното кралство беше затворена, вече е отворена, но за преминаването ѝ се изисква представяне на PCR или антигенен тест.

По думите ѝ представители на нашето посолство са оказали помощ на чакащите на границата при Доувър български граждани, осигурявайки храна и вода на бедстващите там, осъществили са и контакт с местните власти в опит за облекчаване на ситуацията. Захариева добави още, че множество българи изпитват затруднения във Великобритания в момента. “Има доста българи, които са напуснали квартирите си, които са с прекратени трудови договори, също така студенти, които поради усложнената ситуация там, са помолени да напуснат общежитията си и които са в трудна ситуация и няма къде да живеят там. Получаваме стотици обаждания на спешния телефон, който сме разкрили още от март месец в ситуационния център в МВнР”, отбеляза Захариева.

Веднага след това Външно съобщи, че първият редовен полет на “България Ер” от Лондон до София ще излети на 24 декември 2020 г. в 17 ч от  летище “Хийтроу“. Полетът е предвиден за утре с цел авиокомпанията да уведоми всички пътници навреме и те да успеят да се придвижат до летището.

50 от общо 180-те места в самолета са запазени за най-бедстващите българи, които са се регистрирали в посолството ни в Лондон. По информация на “България Ер” те ще се приберат първи, като ще им бъдат предложени билети на преференциални цени.

Посланик Райков: Не сме Червеният кръст

Посолството не е Червения кръст, коментира пред БНТ във вторник посланикът на България в Лондон Марин Райков по повод блокадата на границата между Великобритания и Франция. “Бензиностанциите, магазинчетата, бих казал и тоалетните не функционират. Не е възможно да се върнат назад по магистралата. Оказваме някакво съдействие, носим каквото можем. В края на краищата посолството не е Червеният кръст. Правим това, което е по силите ни”, обяви той.

В капана между Великобритания и Франция се оказаха много български превозвачи,  студенти и други пътуващи.

Късно във вторник френското правителство реши да отвори границата с Великобритания като всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на Франция, но при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01.

Тази вечер Съюзът на международните превозвачи е организирал полет от Англия за колегите им шофьори, които искат да се приберат без камионите. “Самолетът ще излети между 21 и 22 часа местно време”, заяви пред БНР Йордан Арабажиев, председател на съюза. Те трябва да си платят билета и да са с отрицателен PCR-тест.