Пакета “Мобилност” и други новини

The Capitals e ежедневният обзор на новините от европейските сторици

EURACTIV.com избра за водеща статия за ежедневния си обзор статия от EURACTIV.bg.

Продължаваме с новините от другите столици.

БРЮКСЕЛ: Крие ли се Малмстрьом от Комисията по околна среда, обществено здраве и безопасност на храните (ENVI)?

EURACTIV бе информиран, че комисията на Европейския парламент ENVI е изпратила писмо на еврокомисаря по търговия Сесилия Малмстрьом, канейки я отново я на обмен на мнения във връзка със споразумението с Меркосур.

Писмото, подписано от председателя на ENVI, евродепутатът Паскал Канфин, член на Renew Europe, гласи: „Информирах координаторите на ENVI, че не сте на разположение за обмена на мнения относно споразумението с Меркосур по време на предстоящата среща на ENVI, поради насрочени ангажименти и комисията ме изпрати обратно с повторна покана. ”

„Комисията ENVI счита задължително Вашето присъствие, с цел да се предостави допълнителни разяснения относно обвързващия характер и целите на главите за устойчиво развитие“, се казва в писмото.

Източници от Европейския парламент споделиха пред EURACTIV, че „старата Европейска комисия все още не е свикнала с приемането на „Европейската зелена сделка”.

Рамковото споразумение за отношенията между Европейския парламент и Европейската комисия от 2010 г. предвижда, че европейските институции „ще бъдат своевременно и напълно информирани по време на всички етапи на преговорите и сключването на международни споразумения“.

Търговската сделка между ЕС и Меркосур предизвика силната реакция на природозащитниците, които я определиха като „тъмен момент” и предупредиха, че може да доведе до тежки последици за климата.

(Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

///

МАДРИД: Ново „ляво хлапе“ разклаща испанската политика

Ново проучване, проведено от официалния Център за социологически изследвания, предсказва спад от 3,5% за социалистическата партия (PSOE) на предстоящите избори на фона на опасенията за разделение в левия лагер, съобщи EFE, партньор на EURACTIV.

Според проучването PSOE би получила поражение средно с 27% в сравнение с резултатите на регулярните избори на 28 април. Социалистите излязоха победоносно от изборите, но не получиха достатъчно мнозинство да формират правителство.

Последното социологическо проучване беше проведено преди обявяването на нови избори на 10 ноември и преди левият лидер Иниго Ерехон, съосновател на Podemos (Можем), да реши да създаде нова партия: Más País (Повече за страната) тази седмица.

35-годишният левичар Iñigo Errejón напусна Podemos през януари, поради силни разногласия с лидерa ѝ и негов бивш близък приятел Пабло Иглесиас. ” Iñigo и аз бяхме много добри приятели, но вече не сме”, каза Иглесиас във вторник (24 септември).

Социологическото проучване в такъв случай не отразява „ефекта Ерехон“, който може да причини силна фрагментация на гласовете сред поддръжниците на Podemos, PSOE и Más País.

Анализатори предвиждат, че новата партия на Ерехон може да има катастрофален ефект, тъй като може да нанесе силен удар не само на Пабло Иглесиас, но и на испанската левица като цяло. Това от своя страна би могло да благоприятства консервативните сили, по-специално Partido Popular (дясно), либералните центристи от Ciudadanos (Граждани) и крайно десния Vox, който в последствие може да формира „тристранен” фронт.

Действащият премиер на социалистите Педро Санчес обаче заяви, че не е разтревожен от новата партия на Ерехон. „Очаквахме прегрупиране на политическото влияние на Podemos, вляво към PSOE“, подчерта Санчес.

(Fernando Heller EuroEFE.EURACTIV.es)

Европейската комисия наясно с опасенията за вноса на хранителни продукти в следствие на Брекзит

.В интервю за EFE испанският министър на земеделието Луис Планас заяви, че е потърсил информация от Европейската комисия във връзка с евентуална финансова компенсация в случай, че Испания е засегната от „логистични затруднения и затваряне на британския пазар“.

На въпрос на EURACTIV.com, източници от Европейската комисия заявиха, че комисарят по земеделието Фил Хоган поддържа контакт с испанския министър на земеделието, както и с министрите на земеделието от други страни членки по отношение на Брекзит и други текущи земеделски въпроси. „Рано е да се спекулира с какъвто и да е изход, но сме наясно с опасенията и предприемаме всички необходими мерки да бъдем колкото се може по подготвени“, коментират източниците.

През април миналата година Хоган заяви: „Европейската комисия има значителен опит в прилагането на мерки за подпомагане на пазара при случаи на значителни смущения, особено в  областта на земеделието.“ (Sarantis Michalopoulos, EURACTIV.com)

///

ПАРИЖ

Реакции на смъртта на Жак Ширак. „Ние, французите, загубихме държавник, когото обичахме толкова, колкото и той нас… Дали споделяме или не идеите му или това, за което се бореше, всички ние се разпознаваме в човека, който ни сплотяваше” каза френският президент Емануел Макрон. Доминик дьо Вилпен, министър на външните работи на Ширак, коментира: „Част от Франция ни напусна”.

Смъртта на бившия президент Жак Ширак породи поток от възхвали и съчувствие y френската политическа класа и общество.

Ширак се противопостави на водената от САЩ война през 2003 г. в Ирак, във време, в което други европейски страни се подчиниха на исканията на суперсилата.

(EURACTIV.FR)

Още тук: Former French president Chirac dies, world leaders pay tribute

///

РИМ

Асистираното самоубийство понякога е законно. Политическият свят е разделен, а католическата църква изрази безпокойство след като Конституционният съд на Италия реши в сряда (25 септември), че асистираното самоубийство в някои случаи е законно. Решението на съда е във връзка със случая на активиста Марко Капато. Капато бе обвинен в предоставяне на помощ за самоубийство, като помогна на 40-годишния незрящ и тетраплегичен италиански бивш DJ, Фабиано Антониани, по-известен като DJ Fabo, да отнеме живота си в швейцарска клиника през 2017 година.

>>Прочетете на: EURACTIV’s partner ANSA.

///

АТИНА/БЕРЛИН

Насърчаване на климатичното образование. Консервативното правителство на New Democracy в Гърция планира да увеличи ролята на учителите в насърчаването на екологичното съзнание в рамките на задължителната училищна програма, заяви министърът на образованието и вероизповеданията Ники Керамеус в интервю за EURACTIV.com.

„Образованието може да играе решаваща роля, както за повишаване на осведомеността, така и за предоставяне на необходимите средства за справяне с последиците от изменението на климата на младите“, каза тя. Вижте видео интервюто тук.

ХДС (Християндемократическият съюз) обмисля повишаване на предложения данък върху въглерода. Миналия петък (20 септември) германският кабинет по климата представи своя дългоочакван законопроект на първия в страната закон за защита на климата. Оттогава законопроектът е получил много критики, че не е достатъчно смел и му липсва потенциал да има реално влияние в борбата срещу климатичната криза. ХДС, водещата консервативна партия в Германия, даде знак, че ще смекчи позицията си по отношение на данъка върху въглеродните емисии. Германската социалдемократическа партия (ГСДП) бързо заяви, че обещава по-високо данъчно облагане на въглеродните емисии и ще започне преговори за потенциално сътрудничество със “Зелените“.

Понастоящем планът е да се наложи данък от 10 евро за всеки тон емитиран CO2 през 2021 г. в транспортния и строителния сектор, и двата от които не са обхванати от Европейската схема за търговия с емисии (EU ETS). Това би повишило цената на литър бензин с около 3 цента, а до 2025 г. се очаква цената за всеки тон, отделян CO2 да достигне 35 евро. Учени, екологични групи, както и ГСДП и „Зелените“ разкритикуваха предложението за липса на смелост. (Alicia Prager, EURACTIV.de)

///

БРАТИСЛАВА 

Още арести, свързани с убийството на Куциак. Акцията на Министерството на вътрешните работи на Словакия е задържала бившия шеф на разузнавателното звено на финансовата полиция Павол Воробьов. Съобщава се, че той незаконно е проверявал журналисти, включително убития Ян Куциак и няколко прокурори в официални бази данни. Информацията от проверките доведе до Мариан Кочнер, обвинен в поръчването на убийството на Куциак. Освен него настоящият заместник-началник на финансовото звено на Националната криминална агенция (NAKA), Милан Михалик и други полицаи също бяха задържани и освободени по-късно през деня. Воробьов, който след убийствата се срещна с комисиите на Европейския парламент по бюджетен контрол (CONT) и граждански свободи (LIBE) по време на мисията си в Словакия миналата година, остава в ареста. (Zuzana Gabrižová, EURACTIV.sk)

///

ПРАГА

Без шанс за “импийчмънт”. Мнозинството от чешки сенатори от горната камара на парламента се стремят да съдят президента Милош Земан за нарушаване на Конституцията на няколко пъти. Те обаче се нуждаят и от подкрепата на долната камара, което изглежда много малко вероятно, след като няколко партии, включително две от правителствения кабинет (ANO и Социалдемократите), са отказали да ги подкрепят. (Ondřej Plevák EURACTIV.cz)

///

СОФИЯ

Образование и обучение. Системата за образование и обучение на страната все още се модернизира. Качеството, приложимостта и приобщаването към пазара на труда обаче продължават да са предизвикателство според мониторинга за образование и обучение на Европейската комисия за 2019. Демографските тенденции и нарастващият недостиг на умения предполагат, че България трябва да инвестира повече в уменията на сегашната и бъдещата си работна сила. Статутът на учителската професия е нисък, а учителите застаряват. И все пак се наблюдава ръст на заплатите като средство за повишаване на привлекателността на професията. (Dnevnik.bg)

///

БУКУРЕЩ

Правният комитет на Европейския парламент отхвърли кандидатите за комисар от Румъния и Унгария поради конфликт на интереси в четвъртък (26 септември). С наближаване на крайния срок Букурещ и Будапеща трябва да предложат нови имена преди парламентарните изслушвания следващата седмица. Румънските имена, които по-рано циркулираха като много по-сигурен вариант, са Рамона Манеску, бивш евродепутат, министър на външните работи на Румъния от 24 юли, и Луминита Одобеску, постоянен представител на страната към ЕС. От унгарска страна досега не са разпространени имената на потенциалните заместници.

Още от редактора на EURACTIV Георги Готев: Romanian, Hungarian Commissioner nominees rejected

>> На 4 септември Столиците съобщи, че „румънското лоби“ в Брюксел настоява за Манеску, което предизвика реакцията на румънския премиер Виорика Данчила, която заяви, че все още нищо не е официално и призова за „национално единомислие“ по въпроса. (EURACTIV.com)

///

ЛЮБЛЯНА

Спор с Европейската комисия за Хърватия и Шенген. Словенският премиер Мариян Шарец (LMŠ-RE) заяви в четвъртък (26 септември), че е недоволен от решението на Европейската комисия да определи присъединяването на Хърватия към Шенгенското пространство въз основа на това дали страната отговаря на техническите изисквания. „Хърватия не е решила граничния си въпрос с на практика никоя държава. Как можем да заобиколим тези въпроси и автоматично да определим, че някой е подходящ да се присъедини към Шенген?“, попита той. Шарец добави, че ако изпълнителната власт на ЕС действа политически и даде на Хърватия зелена светлина да влезе в Шенгенското пространство на 16 октомври, Словения също „ще действа политически“.

Европейската комисия отговори, като заяви, че е политически обективна. „Случаят между Хърватия и Словения сега е пред Съда на Европейския съюз“. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ                

Без чума по свинете. Хърватия получи статут на държава, свободна от класическа чума по свинете, след като бе отменена забрана на живи свине и свинско месо от Хърватия на европейския пазар от 2013.

„Това е резултат от дългосрочното прилагане на всеобхватни ветеринарни мерки за наблюдение, контрол и ликвидиране на заболяването в популацията на домашни и диви прасета“, се казва в изявление. (Željko Trkanjec, EURACTIV.hr)

///

БЕЛГРАД

Сръбският премиер заяви, че скоро Косово ще бъде подложено на натиск. Премиерът Ана Брнабич заяви, че след предстоящите предсрочни избори скоросформираното правителство на Косово в Косово може да бъде подложено на силен натиск от много страни по света да вдигне тарифите за стоки, идващи от Сърбия и да възобнови диалога с Белград. (beta.rs,EURACTIV.rs)

***

Оригинален текст на английски