Руснаците заобикалят през Беларус ограниченията за пътуване

Беларуската авиокомпания "Белавия" предлага полети до различни европейски дестинации. [Wikimedia Commons]

Руснаците използват Беларус, за да пътуват в чужбина въпреки ограниченията, наложени заради коронавируса. Това става макар и външните граници на Русия остават до голяма степен затворени като част от усилията за ограничаване на разпространението на заразата, обясняват източници в транспортния сектор.

Русия и Беларус обаче са в митнически съюз и преминаването на общата им граница е сравнително лесно.

За разлика от властите в Русия, президентът на Беларус Александър Лукашенко отказа да блокира страната, която граничи още с Украйна, Полша, Латвия и Литва. Лукашенко предложи водка и сауни като лекарства за коронавирус.

Десетки шофьори на автомобили и мини-микробуси все още рекламират трансгранични транспортни услуги за руски и беларуски граждани, въпреки официалното затваряне на границите на Русия през март.

Шофьори, пожелали анонимност, обясняват, че редовно преминават границата с пътници, които нямат разрешение за това. “На около 70-80 км. от Беларус започваме да караме през селските пътища, за да заобиколим граничарите”, обяснява един шофьор. Той добави, че пътуването от Москва до беларуската столица Минск отнема 10-12 часа и струва 10 000 рубли (146 долара).

Друг, който се представя само като Андрей, каза, че стотици руснаци са продължили пътя си и след като са стигнали до Беларус. “Много хора пишат след това, че вече са излетели”, каза той.

Беларуската авиокомпания “Белавия” предлага полети до различни европейски дестинации, включително Германия и Франция, както и на други места.

Руската служба за гранична охрана не коментира информацията отговори на искания за коментар. Беларуската служба за гранична охрана обясни, че не контролира движението през границата към Русия.

Руската федерална служба за сигурност съобщи, че от април е засякла над 250 души, преминаващи границата, съобщават местните медии. Тези хора, както и шофьорите им, са глобени по 2000 рубли.

“Това е само нормален, добър път и след като го изминете, се озовавате в Беларус”, коментира една от пътничките, които са използвали маршрута.

Русия, която е с население от 145 милиона души, е докладвала за близо половин милион случаи на коронавирус и 6358 смъртни случая. 9,5-милионният Беларус е отчел 50 000 случая и 282 жертви на заразата.

За България

Идващите от Беларус и Русия в България се поставят под 14-дневна карантина. Според заповед на здравния министър от 4 юни карантина има за всички лица, които влизат в страната от Швеция, Великобритания, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания,  Малта и Италия, както и от всички трети страни, с изключение на Република Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна Гора.