60 000 младежи ще опознаят Европа безплатно през 2022 г.

Програмата DiscoverEU предоставя на 18-годишните младежи безплатни карти за пътуване с надеждата, че трансграничното пътуване ще насърчи по-голямо междукултурно единство в целия блок. [pixel2013 / Pixabay]

Общо 60 000 младежи ще имат възможността да пътуват безплатно с влак, за да опознаят Европа през 2022 г. Европейската програма DiscoverEU се завръща, след като бе прекратена през миналата година заради пандемията. Програмата предоставя на 18-годишните младежи безплатни международни жп карти с надеждата, че трансграничното пътуване ще насърчи междукултурния диалог в блока.

Новината бе обявена в Европейския парламент по-рано тази седмица от еврокомисаря Мария Габриел, която отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта.

Картите за пътуване ще бъдат разпределени въз основа на броя на населението на държавите членки. За тях ще могат да кандидатстват младежи, които наскоро са навършили 18 години.

Броят на картите – 60 000 – е двойно по-голям от обичайния, тъй като европейските граждани, които са отпразнували 18-ия си рожден ден през 2020 г., ще могат да кандидатстват заедно с тези, които навършват пълнолетие тази година.

Очаква се програмата да бъде отворена за кандидатстване през октомври, като избрани участници ще могат да пътуват между март 2022 и март 2023 за период от 30 дни. Тъй като все още покрай пандемията остават много неизвестни на всички пътуващи ще бъдат предложени гъвкави резервации и застраховки в случай на невъзможност за пътуване.

От 2022 г. DiscoverEU ще се финансира по “Еразъм +”, образователната програма, която дава възможност на младите хора да учат в чужбина. Това означава, че младежи, които нямат европейско гражданство също ще могат да се възползват от картите за пътуване.

Интеграцията в Еразъм + означава, че от програмата DiscoverEU ще се изисква да възприеме по-структуриран обучителен подход.

Младежите ще трябва да вземат участие в предварителна среща преди заминаването, за да обсъдят значението на DiscoverEU, а по-късно да се включат в културни дейности с местните жители, за предпочитане на място с историческо или културно значение.

ЕС ще насърчи пътуващите да не се насочват направо към оживените улички на Венеция или бирените градини на Берлин, а да посетят по-малко известни дестинации в по-отдалечени райони на Европа.

Очаква се програмата да помогне на културния сектор, засегнат от въздействието на пандемията. Тя идва и на фона на неотдавнашната реакция от страна на жителите на най-посещаваните градове на континента, негодуващи, че кварталите им са пренаселени от туристи.

Процесът на кандидатстване по DiscoverEU изисква от кандидатите да отговорят на шест въпроса за европейската история и култура. След това отговорите им ще бъдат проверени от служители в Европейската комисия, които ще изберат победителите.

Картите дават право на  младежите да пътуват с железопътен транспорт, но ще има  и изключения за тези, които живеят на острови или в отдалечени райони. Те ще могат да използват фериботи или въздушен транспорт.

Габриел изрази надежда, че DiscoverEU ще представи предимствата на жп транспорта пред младите хора. Тя нарече програмата “ключов елемент” в подкрепа на целите на настоящата Европейска година на железопътния транспорт.

Политически компромис

През 2019 г. DiscoverEU привлече около 75 000 желаещи от цяла Европа.

През 2017 г. евродепутатите одобриха предложение за предоставяне на безплатни карти за пътуване на всички европейци, ставащи на 18, но по-късно то бе отхвърлено от Европейската комисия с мотива, че прогнозната цена от 1,6 милиарда евро е твърде висока.

Програмата DiscoverEU се счита за политически компромис между институциите, като предлага около 30 000 безплатни карти на 18-годишните младежи. Предвижда се тази бройка да бъде увеличена, когато финансирането по Еразъм + стане налично.

Идеята за безплатни международни жп карти за младежи бе представена през 2014 г. от двама приятели Винсент-Имануел Хер и Мартин Шпеер от Германия, които виждат в пътуването начин за задълбочаване на европейската солидарност. Двамата започнаха петиция, която събра над 40 000 подписа от целия континент.

Идеята беше обсъдена в Европейския парламент, където бе силно подкрепена от германския евродепутат Манфред Вебер, лидер на дясноцентристката Европейска народна партия.