Не спирайте търговията

РАЗГРАНИЧАВАНЕ: All opinions in this column reflect the views of the author(s), not of EURACTIV Media network.

The Brief е ежедневният коментар на EURACTIV.com

Не спирайте търговията. Звучи толкова просто, но е жизненоважно за възстановяването на Европа и на световна икономика от коронавирусната пандемия.

В сряда (20 май) Световната търговска организация (СТО) съобщи, че показателят ѝ за търговия със стоки е спаднал до най-ниското ниво от въвеждането му, което индикира, че световната търговия вероятно също ще намалее стремглаво.

СТО и други международни агенции с право призовават държавите и регионалните блокове да поддържат границите си отворени и да избягват протекционистки мерки като забрани за износ и субсидии за внос.

Предупреждението на СТО не е изненадващо. Ограничителните мерки в повечето страни по света създават проблеми при веригата на доставките. Производството и прибирането на реколтата са силно засегнати, както и транспортирането на тези стоки. Логистичните фирми съобщават, че много от техните автопаркове са спрели работа или оперират по-бавно.

“Проблемът не е в доставките, а в транспорта на тези доставки”, подчерта главният икономист на Световната програма по храните Ариф Хюсеин.

Докато при петрола, медта и други стоки се наблюдава спад на цените, засега жизненонеобходимите култури не са поевтинели. Това ще насърчи някои страни вносители на храни да изградят селскостопанските си пазари, за да станат по-самостоятелни, тъй като по целия свят страните се стремят да поддържат хранителните си запаси.

Национализмът при ресурсите обаче едва ли е отговорът. “Да оставиш съседа си да гладува никога не е добра идея”, посочва Хюсеин.

Въпреки че Европа не е изправена пред проблем с хранителната ѝ сигурност, се появяват предупредителни знаци за недостиг на някои продукти. Износът на ориз на Индия е намалял драстично в резултат от ограничителните мерки заради пандемията. Виетнам, третият най-голям износител на ориз в света, ограничи продажбите си на фона на опасения за собствените си запаси.

През това тримесечие страните, вносители на зърно, ще зависят от доставки преди САЩ да пуснат есенната си реколта на световните пазари по-късно през годината. И в двата случая съществува риск от по-високи цени, които да ударят портфейлите на потребителите в момент, в който доходите им са несигурни.

Един от резултатите от финансовата криза от 2008-2009 г. беше рязкото увеличаване на протекционизма след като правителствата се втурнаха да защитават индустриите си. Това от своя страна допринесе за двойната рецесия, която удари три години по-късно.

До момента изглежда, че световните лидери едва ли ще повторят тази грешка.

Европейската комисия на Урсула фон дер Лайен продължава напред със своята програма за свободна търговия. Както и Великобритания, въпреки че ще е необходима политическа воля и компромиси, за да се избегне скъпия и в ущърб на собствените им интереси сценарий “без сделка” в търговските преговори с ЕС през следващите месеци.

Икономическите възстановявания рядко вървят гладко. За да могат ЕС и световната икономика да постигнат бързото възстановяване, от което всички се нуждаем, лидерите по света трябва да гарантират, че търговията не спира да тече.