Киев: Единственият начин за изнасяме зърно е да спечелим войната

Маркиян Дмитрасевич е заместник-министър на земеделието на Украйна, фокусиран върху търговията. [Дмитрасевич]

Единствената възможност за възстановяване на износа на зърно от Украйна е да  спечелим войната, тъй като на Русия не може да се вярва, че ще отблокира  морските пристанища в южната част на страната, коментира заместник-министърът на земеделието на Украйна  в ексклузивно интервю за EURACTIV.

Миналия месец ЕС излезе с идеята за „ленти за солидарност“ за подобряване на износа на зърно от Украйна . Какво е вашето отношение към тази инициатива?

На първо място, тези „ленти на солидарност“, които те очертаха, всъщност са това, за което говорим с тях от два месеца – проблемите, които сме имали и отчасти вече сме решили.

Ние внесохме тези въпроси в ЕС и те ги обобщиха доста правилно и ги представиха на хартия. Това са правилните неща и реагираха адекватно. Пътищата за солидарност са здравословен, правилен отговор от онези страни, които разбират мащаба на проблема, който може да възникне в света.

Как действа тази солидарност от ЕС на практика?

Да вземем за пример Румъния и Полша, които са основните направления. Бяха премахнати ограниченията за разрешителните за превоз и ние се договорихме с поляците за транзит на зърно през ЕС само с една проверка на документите, а именно без да е необходимо да се проверява всеки автомобил, да вземат проби и т.н. Транзитът през Полша започна на 31 май и тази седмица оценяваме колко добре работи.

Но като цяло какъв беше досега глобалният отговор на тази криза?

Реакциите са адекватни, приятелски и правилни. Европейските партньори обаче са наясно, че каквото и да правим, няма да променим, че украинските релси са различни като широчина от тези в повечето европейски страни, което прави износът на зърно с влакове почти невъзможно.

Придържахме се към физическите възможности, а не към бюрократични или документални. И колкото ни се иска, миналия месец само изнесохме 1,7 милиона тона с всички възможни средства в настоящата ситуация. В идеалния случай бихме могли да продължим да изнасяме 2-2,2 милиона тона на месец, но това няма да реши проблема. За същия период преди войната изнасяхме 5 милиона тона и повече.

Всъщност някои украински депутати разкритикуваха концепцията за „ленти за солидарност“ , тъй като, макар и добре подготвени, те не осигуряват достатъчно голям износ.

Очевидно е, всички го разбират. Каквото и да правим, няма да можем да възстановим напълно логистиката. Европейците също няма да могат да направят това. Разбирате колко са инвестициите – да се построи железница, да се произведат камиони за зърно – това е нещо твърде сложно. Но ние се опитваме да намерим решение.

Така че решаващият фактор е деблокирането на пристанищата.

Трябва да разберем украинската страна. Украинските фермери и украинските търговци на зърно трябва да издържат допълнителни разходи от 100 долара на тон, ако не се освободят пристанищата. Логистиката е включена в цената. Съответно същият търговец не може да купи зърно от украински фермер за адекватни пари. Имаме ситуация, в която световните цени се покачват, а украинските вътрешни цени са много ниски. И без отваряне на пристанищата този проблем не може да бъде решен.

Междувременно времето за прибиране на реколтата наближава. Как да се справите с този проблем?

Върху всичко това сега се наслагват проблемите с лятната реколта. Ще започнем да прибираме реколтата през юли и ще имаме недостиг на складови помещения, тъй като според различни оценки в окупираните територии има около 10 милиона тона складов капацитет. Не сме извадили от складовете зърното от миналогодишната реколта, няма къде да складираме тазгодишната реколта, а фермерите не могат да продават продукцията си. Съответно те няма да получат средства.

Първата последица е, че ако не получат парите, не могат да си позволят следващата кампания за засаждане. И второ, фермерът ще си помисли – няма да продам миналогодишната реколта, тазгодишната реколта ще е наполовина, спестена по някакъв временен начин, а и нямам пари. Защо да садя следващата година?

Споменахте временното съхранение. Има ли Украйна план за най-следващата реколта, като се има предвид, че до нея остават три седмици?

След 3 седмици започва само жътвата, имаме до два месеца. Имаме планове. Първо, познатите на украинските фермери методи за временно съхранение – складови бази за до 200 000 тона, които само чакат времето си, са първата подобна бърза алтернатива.

Втората е чужда технология – временни силози под земята. Сега работим активно със САЩ, Канада и други партньори, които имат тази технология. Мисля, че по един или друг начин ще решим проблема, но това не решава глобалния проблем.

Следователно единственият начин да се реши ситуацията е да се спечели войната и да се отблокират пристанищата. Организацията на обединените нации работи върху това, доколкото знам. Ние наистина не искаме да вярваме на Русия. Дори в случай на военни конвои, представете си цената на такъв транспорт, а и рисковете в минирано море.

А какво е положението с военните конвои, ескортиращи кораби със зърно ?

Доколкото знам, ООН работи върху това. Трудно е да се каже за успеха на начинанието.