Армията на Грета Тунберг атакува Общата селскостопанска политика

След виртуалната среща с Тимерманс, водещата активистка Грета Тунберг заяви, че  не очаква изпълнителната власт на ЕС да се откаже от Общата селскостопанска политика, щом най-добрият им съюзник в Комисията е обяснил, че няма да има достатъчно подкрепа за това.  [ EP / LELARDIC ]

Младите климатични активисти, които се опитват да спрат реформата на програмата на ЕС за субсидии за земеделие, ще насочат вниманието си към Европейския парламент. Това се случва след като най-големият им съюзник, заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, даде да се разбере, че ръцете му са вързани и трудно ще им помогне.

Участниците в движението #WithdrawtheCAP проведоха в понеделник (17 май) третата си среща с Тимерманс от началото на междуинституционалните преговори по Общата селскостопанска политика (ОСП) на ЕС.

Според активистите преговарящите по програмата не проявяват подходящо отношение към климатичната криза в текущите разговори. Вместо това те работят върху реформа на селскостопанската политика, която няма да бъде съобразена с Парижкото споразумение.

Още през ноември нидерландският еврокомисар намекна за възможността да се спрат преговорите за ОСП и да се оттегли предложението на Комисията, ако преговорите се отклонят от основните цели на европейския зелен договор, който е водещата екологична политика на блока.

Въпреки това Тимерманс обясни на активистите по време  на срещата в понеделник, че  споделя основните им опасения, но не може да действа едностранно и да премахне ОСП, както на тях им се иска.

“Смятам, че това е много противоречиво изявление“, заяви активистът от Финландия Сомър Акерман и добави, че Тимерманс оправдава позицията си, като казва, че хората не са готови за отхвърляне на ОСП.

Запитани от EURACTIV дали това може да сложи край на привилегирования им канал за комуникация с Тимерманс, активистите казват, че ще останат във връзка и в бъдеще, въпреки че  “този път са съгласни”.

“Ние всъщност не се разделихме с Тимерманс, защото изобщо не бяхме заедно”, каза италианската активистка Мартина Сравлени.

За нея срещите с активисти не трябва да бъдат извънредно събитие, а по-скоро нормална ежедневна дейност.

“Той беше по-симпатичен от другите, но ние не се нуждаем от съчувствие. Имаме нужда от действия ”, каза тя.

Фокусът е върху Парламента

След виртуалната среща с Тимерманс, водещата активистка Грета Тунберг заяви, че  не очаква изпълнителната власт на ЕС да се откаже от Общата селскостопанска политика, щом най-добрият им съюзник в Комисията е обяснил, че няма да има достатъчно подкрепа за това.

Това ще доведе до промяна в начина на действие на активистите, които сега ще се съсредоточат върху евродепутатите и ще ги призоват да гласуват по досието за ОСП в пленарна зала, след като междуинституционалните преговори приключат.

Активистът Максимилиан Херцог обясни, че следващите стъпки от кампанията #WithdrawtheCAP ще бъдат насочени към евродепутатите, по-специално към социалистите  – тъй като те вече бяха разделени по въпроса през ноември – и либералите (“Обнови Европа”).

“Консерваторите са загубена кауза, така че не трябва да хабим време и ресурси, за да ги убеждаваме“, добави той.

В същото време младите активисти ще увеличат усилията си за повишаване на осведомеността на обществото за земеделската политика на блока, като се ангажират повече с гражданското общество.

“Знаем, че промените няма да дойдат отвътре, от преговори с политици, обсъждащи тези неща. Промените ще настъпят, когато има достатъчно обществена подкрепа и хората започнат да настояват за промяна“, каза Тунберг.

На въпрос каква селскостопанска политика предвиждат за в бъдеще, активистите отговориха, че трябва да има повече фондове за развитие на селските райони, т. нар. Втори стълб на ОСП и по-малко за директни плащания.

“Има много повече практики и политики, които трябва да бъдат фиксирани, но разбира се, вторият стълб ще бъде първата стъпка, с която да започнем“, коментира Мартина Сравлени.

Правни действия

Активистите също така обмислят започване на правна процедура по въпроса по подобие на случилото се в Германия, където движението “Петък за бъдещето“ и други млади активисти заведоха дело срещу националния закон за защита на климата.

В края на април Конституционният съд на Германия реши, че законът е частично противоконституционен, тъй като вреди на правосъдието между поколенията, като прехвърля тежестта на  неговото прилагане върху бъдещите поколения.

Това се смяташе за победа за младите активисти, но не са толкова сигурни, че ще имат  подобен успех със селскостопанската политика на блока.

“Не изключваме възможността за предприемане на правни действия. Но нека бъдем реалисти, основният проблем е, че нямаме закони за защита на настоящите и бъдещите условия на живот“, каза Тунберг, като се позова на факта, че сегашната правна система не подкрепя подобни твърдения.

Други активисти добавиха, че не планират да завеждат дело срещу Общата селскостопанска политика, защото това ще отнеме твърде много време и ресурси, а положителният резултат е съмнителен.