Депутатите ще решат как да разпределят бюджетния излишък от 1.2 млрд. лева

Премиерът Кирил Петков и министърът на финансите Асен Василев. [Юлия Лазарова/"Дневник"]

Вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев обяви на брифинг в Министерския съвет в сряда, 22 декември, че бюджетът е на 1.2 млрд. лв. излишък. Народното събрание ще реши как да бъдат изразходвани тези средства. Ако пък депутатите преценят да не бъдат харчени, дефицитът на касова основа автоматично ще бъде намален.

Предложението на кабинета е излишъкът да бъде разпределен за ковид добавки и подпомагане заради високите цени на тока.

На правителственото заседание стана ясно, че общо 1,5 млрд. лева са осигурени за подпомагане на бизнеса заради високите цени на електроенергията и природния газ. Парите са по различни пера, като 450 милиона лева от тях идват от преизпълнението на приходите в бюджета за тази година. Те са частта на държавата в предвидената компенсация за бизнеса. Останалият дял от помощта ще дойде от фонд „Сигурност на електроенергийната система“ и от свръхпечалбите на дружествата на Българския енергиен холдинг.

„Към първата седмица на декември преизпълнението на приходите в бюджета е един 1,2 млрд. лева, а останалите 750 милиона лева ще бъдат насочени към добавки за пенсионерите“, заяви Василев.

Той уточни, че компенсациите за скъпия ток за бизнеса за  декември ще бъдат издължени към 6-7 януари, с декемврийските сметки.

„Правителството прави всичко възможно. Заделя се безпрецедентен ресурс от 1.5 млрд. плюс заделените досега 420 млн., де факто 2 млрд. за един отоплителен сезон за компенсация на бизнеса. Надяваме се с Комисията за енергийно и водно регулиране да можем да започнем активни действия за това какво може да се направи в системата, за да няма такива пикове“, заяви министър Василев.

Вицепремиерът каза също, че са предвидени 60 лв. на пенсионер на месец за следващите шест месеца. По този начин се изпълнява коалиционното споразумение, според което има ангажимент през следващите шест месеца да бъде преразгледано формирането на пенсиите и пенсионната реформа. Идеята е да се запази структурно системата, както е в момента с приетите промени, свързани с актуализацията на пенсиите, които влизат в сила от 25 декември.