Байдън предлага временни силози в Полша за износ на зърно от Украйна

Президентът Джо Байдън преминава по моравата на връщане в Белия дом, след уикенд в Делауеър, Вашингтон, окръг Колумбия, САЩ, 13 юни 2022 г. [EPA-EFE/TASOS KATOPODIS / POOL]

Президентът на САЩ Джо Байдън каза във вторник (14 юни), че ще бъдат изградени временни силози по границата с Украйна в опит да помогнат за износа на повече зърно, което ще предотврати нарастващата опасност от световна продоволствена криза.

След руската инвазия и блокадата на украинските черноморски пристанища, доставките на зърно са в застой и повече от 20 милиона тона са блокирани в силози. Украйна казва, че е изправена пред недостиг на силози за новата реколта.

Заради войната цените на зърнените храни, олиото, горивата и торовете скочиха драстично.

Русия и Украйна представляват близо една трета от световните доставки на пшеница. Украйна също е основен износител на царевица и слънчогледово масло, а Русия – основен износител на торове.

„Работя в тясно сътрудничество с нашите европейски партньори, за да пуснат на пазара 20 милиона тона зърно, което е блокирано в Украйна, за да помогна за намаляване на цените на храните“, каза Байдън на конгреса на профсъюзите във Филаделфия.

Той уточни, че маршрутът на украинското зърно не може да е през Черно море.

В началото на войната Украйна и Русия поставиха морски мини. Около 84 чуждестранни кораба са заседнали в украински пристанища – много от тях са със зърнени товари на борда.

Байдън посочи, че Вашингтон разработва план за извозване на зърно с железопътен транспорт, но отбеляза, че междурелсията в Украйна са различни от тези в Европа, така че зърното трябва да бъде прехвърлено на различни влакове на границата.

„Така че ще изградим временни силози по границите на Украйна, включително в Полша“, каза Байдън.

Зърното може да се прехвърля от украинските железопътни вагони в новите силози, а след това в европейските товарни вагони, за да се „се транспортира до различни точки на света“, каза той, но добави, че планът обаче ще отнеме време.

„Това е само една от възможните полезни стъпки за осигуряване на продоволствена сигурност. Но ние също така се нуждаем от зелен коридор за нашите пристанища“, коментира Андрей Ермак, началник на кабинета на украинския президент Володимир Зеленски, в онлайн публикация.

Министерството на земеделието на Украйна заяви във вторник, че европейските страни обмислят предоставянето на временни силози, за да „запазят реколтата и да осигурят бъдещи доставки на зърно“.

Украйна казва, че най-добрият начин за възстановяване на износа на зърно е чрез доставките в Черно море.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш се опитва да посредничи на това, което той нарича „пакетна сделка“ за възобновяване на украинския черноморски износ и руския износ на храни и торове, които според Москва са били засегнати от санкциите.

Досега ООН определя разговорите с Русия като „конструктивни“. Украйна подозира, че Москва се стреми да разминира района на Черно море около Одеса, само за да може да превземе града.