Байдън предлага план за преустройство на американската икономика в размер на 2 трлн. долара

[Jim Lo Scalzo/EPA/EFE]

Президентът на САЩ Джо Байдън предложи инвестиционен план на стойност два трилиона долара. Целта на плана е преустройство на американската икономика, което да позволи на Съединените щати да се противопоставят на възхода на Китай.

“Американският план за заетост” на Байдън ще постави корпоративна Америка отново на картата. Планът предвижда милиони американци да бъдат трудово ангажирани с реализирането на инфраструктурни проекти, като например изграждането на пътища, със справянето с климатичните изменения и с оказването на услуги като полагането на грижа за възрастните хора.

“Това е инвестиция веднъж на поколение, за разлика от всичко, което сме виждали или правили, откакто изградихме междущатската магистрална система и космическата надпревара преди десетилетия”, каза Байдън при представянето на програмата в Питсбърг.

Той каза още, че ще поиска от компаниите платят сметката и че ще сложи край на неплащането на федерални данъци от компании като Amazon.com Inc.

Това е второто законодателно предложение на Байдън в такъв размер в рамките на два месеца, откакто зае поста.

Икономическото предложение на американския президент най-вероятно ще доведе до следващия сблъсък между демократите и републиканците в американския Конгрес. Конгресмените като цяло споделят мнението, че са необходими инвестиции, които да стимулират икономиката, но помежду им има сериозни разногласия за размера на инвестициите

Очаква се през този месец Байдън да направи още едно икономическо предложение, с което да предложи още два трилиона долара за нови инвестиционен план.

Заедно с приетия наскоро пакет за облекчаване на последиците от пандемията на стойност 1,9 трилиона долара, инфраструктурната инициатива на Байдън ще даде на федералното правителство по-голяма роля в американската икономика, отколкото досега.

Екипът на президента вярва, че насочените от правителството усилия са най-добрият начин да се осигури подкрепа за икономиката, повлияна от пандемията и бореща се с повишената конкуренция и заплаха за националната сигурност, идващи от Китай.

Предложението беше приветствано хладно от консерваторите и от големите компании.

Републиканският сенатор Мич Макконъл посочи, че предложението е “поредният троянски кон за крайнолеви искания”. Макконъл каза, че повишаването на данъците ще “намали работните места и ще забави растежа на заплатите, в момент, в който работниците се нуждаят от бързо възстановяване”.

За момента Байдън не е предприел действия по предизборното си обещание да повиши данъците на най-богатите американци.

Вместо това планът ще увеличи корпоративната данъчна ставка от 21% на 28%  и ще промени данъчния кодекс, за да затвори вратичкитев закона, които позволяват на компаниите да прехвърлят печалбите си в чужбина, се казва в брифинг, публикуван от Белия дом.

Байдън каза, че целта не е да се таргетира бизнеса, а да се преодолеят разделенията и неравенството, влошени от пандемията.

Планът ще разпредели разходите по проектите в продължение на осем години и има за цел да изплати всичко в продължение на 15 години, без да увеличава дългосрочния дълг на страната, посочват от Белия дом.

Нийл Брадли, главен политически директор на най-голямата търговска група в страната, Търговската камара на САЩ, заяви, че докато организацията споделя чувството на неотложност по отношение на инфраструктурата на Байдън, планът му е “опасно погрешен”.

“Категорично се противопоставяме на общото увеличение на данъците, предложено от администрацията, което ще забави икономическото възстановяване и ще направи САЩ по-малко конкурентоспособни в световен план”, каза Брадли.

Планът включва 621 млрд. долара за възстановяване на инфраструктура, като мостове, магистрали и пристанища, както и историческа инвестиция от 174 млрд. долара на пазара на електрически превозни средства, където целта е изграждането на национална мрежа за зареждане на електомобили до 2030 г.

Фокусът на програмата върху работни места, представени от синдикати и проекти за смекчаване на изменението на климата отговаря на либералните цели на администрацията.

Членове на кабинета посочиха, че се надяват да се справят с икономическото неравенство, породено от расовата дискриминация, например намаляване на замърсяването на въздуха, което засяга чернокожите и латиноамериканските общности, живеещи в близост до пристанища или електроцентрали.

Предложението е Конгресът да инвестира 400 милиарда долара за разширяване на достъпа до социални грижи за възрастни американци и хора с увреждания. То е насочено към работниците с ниски заплати в социалната индустрия, които са предимно цветнокожи жени.

Включени са 213 милиарда долара за изграждане и модернизиране на екологично устойчиви домове, заедно със стотици милиарди за подпомагане на производството в САЩ, за укрепване на електрическата мрежа, въвеждане на широколентова пътна мрежа и за обновяване на водоснабдяването в страната.