Банките драстично увеличават таксите си от Нова година

От Нова година банките драстично увеличават цените на рутинните си услуги.

Банките драстично увеличават цените на рутинните си услуги от Нова година. Ще бъдат увеличени таксите за теглене както на банкомат, така и на каса, а някои от банките увеличават и таксите за съхранение.

По-високи такси ще бъдат искани и за разкриване на банкови сметки и преводи и използване. Ако до момента спестявания до 400 000 лв. са се съхранявали без такса, то от 2022 г. всички суми над 200 000 лв. ще бъдат обложени с 0,7%.

„Поскъпването е нормална тенденция за Европейския съюз. По-малки са таксите при онлайн банкирането. В повечето случаи ще се плаща както за тегленето, така и за внасянето. Съветвам да ползваме онлайн банкиране и да превеждаме средства между сметки“, коментира кредитният консултант Тихомир Тошев пред Нова телевизия.

Той обясни, че ако ползваме карта с cash back, ще получим обратно всички платени такси.

„Депозитите на българите са над 61 млрд., а раздадените кредити са само 28 млрд. лева. Останалите пари банките трябва да съхраняват. Те прехвърлят тези такси към вложителите с по-големи депозити“, посочи Тошев и посъветва гражданите със спестявания над 200 000 лева да разделят средствата си в различни банки, за да не им бъде начислена такса.

„Ако спестяванията ни са под 200 хил. лева, няма да плащаме такса или лихва за тях. Пакетите за юридически лица са в зависимост от потреблението. Те струват между 4 и 30 лева“, разясни консултантът.

В последните години таксите, които банките събират от клиентите си, се превърнаха във все по-значим приходоизточник за тях на фона на падащите лихви по кредитите. Така дори и в коронакризата, когато много хора и фирми загубиха работата си и бизнеса си, банките бележат впечатляващ ръст на печалбите си – за тази година печалбата на банковата система се е увеличила с близо 50% спрямо миналата година, пише в. „Сега“.

Банките са спечелили 574 млн. лева от такси и комисиони само за първата половина на 2021 г., сочат данните на БНБ, публикувани в изданието „Банките в България“. Това означава, че всеки месец граждани и фирми осигуряват средно по 100 млн. лева нелихвени доходи на своите обслужващи банки.

Според статистиката на БHБ зa първите ceдeм мeceцa на годината пeчaлбaтa нa бaнĸoвaтa cиcтeмa e 804 млн. лeвa – c близo 207,7 млн. лeвa пoвeчe в cpaвнeниe cъc cъщия пepиoд нa 2020 г. Toвa пpaви почти 35% ръст за година.