Без западни лидери и голяма част от световния бизнес елит на „руския Давос“

Руският президент Владимир Путин присъства на видеоконферентна среща с ръководители на най-големите чуждестранни компании по време на международен икономически форум  в Санкт Петербург, Русия, 4 юни 2021 г. [Kremlin pool/EPA/EFE]

Русия от години беше домакин на световни лидери и бизнес гиганти на годишния си икономически форум в Санкт Петербург, но тази година „руският Давос“ няма да посрещне голяма част от световния финансов елит, защото Москва е изолирана заради санкциите за войната в Украйна.

За да компенсира липсата на големи западни участници, Русия отдава гордо място на по-малки играчи или страни като Китай – втората по големина икономика в света, които не са се присъединили към санкциите.

„Чуждестранните инвеститори не са само от Съединените щати и Европейския съюз“, обяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери във вторник (14 юни), като посочи Близкия изток и Азия.

Президентът Владимир Путин ще изнесе дълга реч в петък, като ще се фокусира върху международната икономическа ситуация и задачите на Русия в близко бъдеще, обясни сътрудникът на Кремъл Юрий Ушаков, цитиран от агенция Интерфакс.

Кремъл стартира Международния икономически форум в Санкт Петербург през 1997 г., за да привлече чуждестранни инвестиции, да обсъди икономическата политика и да създаде имидж на отворена за бизнес страна след разпадането на съветската власт.

Русия отдавна сравнява форума в Санкт Петербург със Световния икономически форум в швейцарския алпийски курорт Давос, където се събира световния елит.

Сега, когато западните лидери избягват да имат отношения с Русия, Путин няма да проведе традиционните срещи с политически и корпоративни ръководители от Съединените щати и Европа.

В публикувания график на форума, който ще се проведе от 15 до 18 юни, няма имена на американски и европейски компании или техни изпълнителни директори. Този факт отразява страховете от наказание заради най-мащабния режим на санкции, налаган някога на голяма световна сила.

Дори компании, които са останали в Русия въпреки общото изтегляне на западни инвеститори, не бяха включени в списъка.

Ушаков каза, че се очакват делегации на високо ниво от повече от 40 държави, а 1244 руски и 265 чуждестранни компании са потвърдили, че ще бъдат там.

Изключение от липсата на западни фигури е ръководителят на Американската търговска камара в Русия, който заедно с френски и италиански колеги ще говори на сесия в четвъртък, наречена „Западните инвеститори в Русия: Нова реалност“.

Токсични отношения

Отношенията на Русия със Запада станаха токсични, откакто тя изпрати военни сили в Украйна на 24 февруари в това, което тя нарича „специална военна операция“ за премахване на заплахите за нейната сигурност. Украйна и нейните западни поддръжници наричат ​​действията на Русия непредизвикана инвазия, насочена към заграбване на територия.

Тази година икономическият форум в Санкт Петербург ще изглежда много различно.

Преди Путин посрещаше тогавашния канцлер на Германия Ангела Меркел, бившия шеф на МВФ Кристин Лагард, Лойд Бланкфейн от Goldman Sachs, Викрам Пандит от Citi и Рекс Тилърсън от ExxonMobil. Сега Русия очаква тази седмица президентите на съюзническите държави Казахстан и Армения.

Египетският президент Абдел Фатах ас-Сиси ще говори на срещата чрез видеовръзка, съобщи Ушаков, цитиран от агенция РИА.

Докато чуждестранните компании губят милиарди от обещаващите някога руски инвестиции, местни фирми и банки бързат да поемат бизнеса, който беше изоставен.

„Санкциите са за дългосрочен план. Глобализацията, каквато беше преди, приключи“, каза Андрей Костин, главен изпълнителен директор на санкционираната банка ВТБ, която е втората по големина в Русия.

„Нови възможности в един нов свят“

През последните години сесиите на форума в Санкт Петербург се фокусираха върху инвестиционно-ориентирани теми като приватизацията и първичното публично предлагане.

Тази година официалната тема е „Нови възможности в един нов свят“. Темите на събитието включват нови възможности за руския икономически растеж, подобряване на търговията с петте незападни сили от БРИКС и бъдещето на санкционирания финансов сектор на Русия.

БРИКС е акронимът за на петте големи нововъзникващи икономики: Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка.

Друга сесия – „Нова форма на международно сътрудничество: как ще се извършват плащанията?“,  засяга изхвърлянето на Русия от глобалната платежна система SWIFT и нейния ход да заобиколи забраната, като изисква плащания за износ на газ в рубли. В нея ще има говорители от съюзниците Куба и Венецуела, както и от Турция и Египет, които също избягват санкциите.

Ще има сесия на тема „фалшиви новини“ – панел, на който присъстват държавни медии, Главна прокуратура и Министерство на външните работи, докато Москва води информационна война със Запада.

Други държави, които изпратиха официални лица да присъстват или да говорят там чрез видеовръзка, включват Китай, Беларус, Централноафриканската република, Индия, Иран, Никарагуа, Обединените арабски емирства и страната кандидатка за членство в ЕС Сърбия.

Някои участници поискаха имената на работодателите им да не се отпечатват на личните им значки, съобщи РБК.

„Парите обичат тишината сега, както никога преди“, коментира Денис Денисов, ръководител на руския клон на международната консултантска фирма EM.