Белгийците стачкуват срещу нарастващите разходи за живот

Синдикатите се стремят да променят законопроект, ограничаващ адаптирането на заплатите до 0,4%.  [ EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ]

Трите най-големи синдикати организираха национална стачка в Брюксел в понеделник, за да протестират срещу законодателството за заплатите и да поискат по-висока покупателна способност за работниците. Те започнаха тази седмица поредица от общонационални стачки.

Синдикатите се стремят да променят законопроект, ограничаващ адаптирането на заплатите до 0,4%.

Според местната полиция около 70 000-80 000 протестиращи са пристигнали в Брюксел. Стачката предизвика големи смущения в обществения транспорт и логистиката в града.

„Много хора в момента посягат към спестяванията си, ако изобщо имат такива. Много хора са уязвими и им е трудно да живеят“, каза Мари-Елен Ска, генерален секретар на профсъюза CSC – един от синдикатите, които организираха протестите.

„Разбирам опасенията на синдикатите, но компенсацията на покупателната способност е много по-добре регулирана у нас, отколкото в други страни. Всички трябва да издържим“, коментира белгийският премиер Александър Де Кро пред белгийската телевизия RTBF, като имаше предвид автоматичното индексиране на заплатите в страната.

„Автоматичното индексиране на заплатите работи. Вече имахме четири увеличения на индекса. Това означава, че заплатите, надбавките или пенсиите на хората са се увеличили четири пъти подред с 2%. В други страни все още обсъждат как да се компенсира покупателната способност, докато в Белгия това става автоматично“, каза още премиерът.

Протестът даде началото на поредица от други демонстрации в Белгия. Служителите по сигурността на летище Завентем в Брюксел, което е най-голямото в страната, също стачкуваха този понеделник заради недостиг на персонал.

Персоналът по сигурността на летището се оплака от трудности при управлението на големи количества пътници след облекчаването на ограниченията заради пандемията, което предизвика над 8-часови опашки при проверките за сигурност през миналия уикенд.

В резултат на това всички излитания от летището бяха отменени в понеделник. Служителите на белгийския превозвач Brussels Airlines също са готови да стачкуват по-късно тази седмица, позовавайки се на високото работно напрежение.