Белград намери нов маршрут за износ за Русия през Турция и Балтика

Недимович каза пред сръбските медии, че проблемът с износа на ябълки е разрешен и че Сърбия е изнесла повече ягоди през последния месец, отколкото през същия период на миналата година. [Shutterstock/Avigator Fortuner]

Намерен е маршрут за износ на сръбска продукция за Русия, като стоките ще се доставят през Турция и някои балтийски страни, каза в неделя министърът на земеделието, горите и водите Бранислав Недимович.

Недимович каза пред сръбските медии, че проблемът с износа на ябълки е разрешен и че Сърбия е изнесла повече ягоди през последния месец, отколкото през същия период на миналата година.

Министърът посочи, че сегашното развитие на световния пазар на храни е „детска игра“ в сравнение с това, което ще се случи след 6 до 12 месеца, поради което смята, че в Сърбия е необходима „бдителност на всички институции“. Той припомни, че са определени тримесечни експортни квоти.

„Трябва да поддържаме баланс. Не трябва да се случва да произвеждаме, без да имаме достатъчно за себе си. В Сърбия трябва да има всичко, както и трябва да имаме достатъчно за съседите от „Отворени Балкани“, каза Недимович.

Сърбия все още няма да се присъедини към международните санкции срещу Русия. Това бе заявено неколкократно от президента Александър Вучич.

Тъй като отказва да наложи санкции, в момента Сърбия няма достъп до капиталовия пазар. Заемите са по-скъпи, тъй като сега се предлагат с лихвен процент от 7%, а рефинансирането на заемите вече е трудно.

Доклад, който ще бъде гласуван в началото на седмицата от комисията по външна политика на Европейския парламент призовава Сърбия да демонстрира своя ангажимент към политиките и стандартите на Европейския съюз и се очаква да преразгледа отношенията си с Русия по отношение на икономиката, отбраната и дезинформацията на Кремъл.

Европейската комисия ще гласува проектодокумента на 13 и 14 юни, след което депутатите в Европейския парламент ще го гласуват през юли. Проектът, базиран на доклад на Европейската комисия за 2021 г., беше допълнен с множество изменения.

Докладът на Комисията, на който се основава проектодокумента, посочва, че Сърбия е една от малкото европейски държави, които не успяха да се присъединят към международните санкции срещу Русия. Той също така призова новите власти на Сърбия да демонстрират „истински и недвусмислен ангажимент към ценностите, стандартите и правилата на ЕС“.

Сърбия също така трябва спешно да се приведе в съответствие с позициите и решенията на ЕС относно външната политика и политиката на сигурност, включително санкции срещу лица, групи и образувания от Русия и Беларус, както и да преразгледа икономическото си сътрудничество с Русия, пише още в документа.

Законодателите също така изразиха съжаление, че полетите Белград-Москва продължават да се изпълняват нормално, докато ЕС затвори въздушното си пространство за руски самолети.