Бизнесът ще получи компенсации заради цените на тока

До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза, заяви на брифинг след среща с работодатели вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

До дни ще обявим компенсаторни механизми за бизнеса заради енергийната криза, заяви на брифинг след среща с работодатели в понеделник вицепремиерът и министър на икономиката и индустрията Корнелия Нинова.

Бизнесът настоява за компенсация от 217 лева на мегаватчас за декември при 110 лева за ноември.

„Имахме среща с работодателските организации, които осигуряват над 82% от наетите работни места в България, 86% от брутната добавена стойност и над 50% от износа на България – това е гръбнакът на българската икономика. В работодателските организации има и едър бизнес, но има и малки, микро и средни предприятия“, обясни Нинова и добави, че са се ангажирали да им осигурим предвидимост и са набелязали конкретни мерки.

Тя посочи, че като краткосрочна мярка е необходимо да се намери компенсаторен механизъм за бизнеса в резултат на наложения мораториум на решенията на Комисията за енергийно и водно регулиране.

„Аз лично съм привърженик на мораториума, защото смятам, че така помагаме на домакинствата и семействата и ги предпазваме от удара на цените от 1 януари. Но такъв мораториум трябва да върви заедно с компенсаторни мерки – за българската икономика и фирми, за електроразпределителните дружества, за ЕСО, за ВиК сектора, дружествата, които, в резултат на този мораториум, ще натрупат загуби“, подчерта министърът.

В последните дни се водят интензивни разговори – в Министерството на икономиката и индустрията, в Министерството на енергетиката, с финансовия министър и министър-председателя, така че до дни ще бъдат обявени тези компенсаторни механизми.

„Натрупаните свръхпечалби в производителите и търговци, трябва да се разпределят справедливо“, смята Нинова.

На второ място трябва да бъдат взети мерки за подпомагане на българските фирми, които са засегнати от ковид кризата с ограничения в работата, да продължат и след 1 януари. Мерките „60/40”, „80/20” и други са до края на декември.  Министерството на икономиката и индустрията ще внесе предложение тези мерки да важат и след 1 януари.

Като важна средносрочна мярка министърът посочи  намаляване на административната тежест и бюрокрацията за бизнеса.  Вече са внесени предложения за близо 200 такива подзаконови нормативни актове. „Започваме да работим по тях и ще направим в най-скоро време предложения какво от тях може да бъде отменено или променено, така че да помага в работата им“, допълни тя.

„Ако до края на годината не везем мерки, след това може да е много късно за редицата от фирмите, които са изправени пред трудности, а някои от тях вече затварят производствата си“, подчерта министърът.

Председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев заяви, че работодателите са предложили минимален праг на компенсиране от 150 лева, както и да няма таван за обезщетението, защото „цените са непредсказуеми и никой не може да каже дали няма да има още по-голямо поскъпване“.

„Обсъдихме цената на електроенергията и мерки за компенсиране на потребителите- цените растат непредсказуемо. Предлагаме да има долен праг на компенсиране от 150 лева. Това би била цената за всички, ако има регулиран пазар. Не смятаме, че трябва да има таван на компенсациите, тъй като цените са непредсказуеми“, каза Велев.

Той съобщи, че от началото на януари работодателите предлагат помощта  за бизнеса да бъде в размер на 75% от разликата между борсовата и прогнозната цена на КЕВР. Той се аргументира с непрекъснатото нарастване на цените, като за пример посочи цената на борсовия пазар от 670 лева за мегаватчас.

Депутатите приеха мораториум върху цените на тока, парното и водата. Той предвижда замразяване на цените за срок от три месеца и половина. Така временно се изземват функциите на Комисията за енергийно и водно регулиране за този период.

Мораториумът ще важи от 16 декември 2021 г. до 31 март 2022 г. и влиза в сила след обнародването му в „Държавен вестник“. Цените се замразяват на нивата към днешна дата, а не както беше прието първоначално – от 1 януари.

Преди замразяването от КЕВР предлагаха цените на парното да се увеличат с до 30%, а на тока с 10% от 1 януари. Причината – покачване на международните пазари на основните ресурси за производство на ток.