Борисов подозира, че Румен Радев иска да отмени изборите

Влизаме в новата година с най-ниския дефицит и с най-ниския външен дълг в ЕС, обяви премиерът по време на инспекция на завод за бойлери във Варна на 4 януари. Снимка: Министерски съвет

Премиерът Бойко Борисов заподозря във вторник президентът Румен Радев, че се опитва да отмени изборите.

“Да се чуди президентът Радев, как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите на друга дата, е грозно”, коментира Борисов във Велико Търново, където посети местно училище. Премиерът подозира, че президентът търси някакви оправдания, за да вземе решение по темата.

 

По-рано през деня президентът проведе консултации със здравния министър Костадин Ангелов и други здравни експерти. Радев поиска от здравните власти прогноза за развитието на епидемията и план за изборите, а те го призоваха първо да насрочи датата за изборите.

“Ако някой на президента му е казал 28 март, той го е изговорил и сега се чуди как на базата на медицинските специалисти да отмени изборите на друга дата. Ако е искал да ги отменя, това е изцяло в неговите правомощия, но да се опира на това, че никой не може да му даде прогноза, е грозно, защото такъв човек в света няма“, каза Борисов и типично в негов стил допълни: “Ако някой можеше да даде прогноза какво ще стане на 28 март, той щеше да бъде шеф на Световната здравна организация, макар че и те не знаят“. 

Велико Търново е част от двудневните гастроли на премиера из страната. По-рано той инспектира с хеликоптер напредъка по изграждането на магистрала “Хемус”  по трасето между Боаза и Велико Търново. Има и значително по-евтини начини за инспекция на трасето. Почти всяка седмица държавата плаща за професионално заснемане на строителството на магистралата с дрон. Борисов можеше просто да отвори YouTube и да стори това, което всички данъкоплатци могат да направят.

Във Велико Търново Борисов обяви, че през последните четири години са похарчени 2,2 милиарда лева за строителството на магистрала “Хемус“.

“Автомагистралата ще промени облика на Севера и Северозапада за няколко десетилетия напред“, заяви премиерът и допълни, че “нашите строители в момента работят на световна класа и то по време на пандемията, докато много държави са в локдаун”.

При проверката бе установено, че се работи по повечето съоръжения по магистралата на максимални обороти. Интензивно се строят първите 50 километра до Плевен, а около Велико Търново се извършват подготвителни дейности. Останалата част на магистрала “Хемус“ е на етап проектиране. Борисов подчерта, че очаква разцвет на туризма и бизнеса в района.

“Не спира работата и по останалите важни инфраструктурни проекти като пътя Видин-Ботевград. По автомагистрала “Хемус“ се работи ускорено, а това означава, че българите ще пътуват много по-бързо, по–комфортно и по-безопасно. Бизнесът също ще бъде много доволен“, посочи финансовият министър Кирил Ананиев, който заедно с регионалния зам.-министър Николай Ненков, придружаваха премиера по време на инспекцията.

Премиерът не пропусна да изтъкне, че с добрите финансови показатели на България – с най-нисък дефицит и външен дълг в Европа, интензивно продължава строителството на всички важни инфраструктурни проекти в страната, “които все повече ще подобряват живота на гражданите”.

Най-добре се справяме

В понеделник Бойко Борисов заедно със социалния министър Деница Сачева бяха във Варна на проверка в компания за производство на бойлери.  Там той със задоволство отбеляза, че са запазени много работни места благодарение на мярката 60/40, за което са платени  22 млн. лева от бюджета.

“Помня баща ми като купи на майка ми печка „Раховец“. Такава радост беше у нас. Сега социалистите като говорят какво е било. Било е радост за една печка “Раховец”, “Москвич” и телевизор Рубин”, разчувства се премиерът.

Той не успя да се сдържи и за пореден път посочи колко добре се справя с кризата.

“Виждате мерките в другите държави, при нашите съседи от вкъщи не могат да излизат. Ще минат месеци и ще се окаже, че България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки”, натърти Борисов.

Евродепутатът Радан Кънев обаче съвсем не мисли така. Според него мерките на правителството срещу пандемията са провал. Кънев отговори на страницата си  във Фейсбук на хвалбите на министър-председателя, че “България най-правилно управлява финансите, икономиката и здравните мерки”.

Според него кабинетът не е успял да постигне контрол над пандемията. Доказателство за  “неадекватното и закъсняло поведение на управляващите са близо 15 хиляди български живота за последните два месеца”. Евродепутатът приложи като доказателство рекордната смъртно в страната за последните три месеца. През ноември нивата на смъртността бяха надхвърлени с над 110% над обичайното.

“Нищо майсторско няма в управлението на кризата. 2020 г. беше провал – не просто за Вас, а заради Вас – за цялото ни общество. В началото на 2021 г., националните задачи остават неизпълнени – успешна ваксинация на възрастните и болните, спасяване на малкия бизнес в кризата, възстановяване на икономиката и ускорено развитие на модерна зелена икономика”, подчертава евродепутатът.