Брекзит е ударил лондонското Сити по-лошо от очакваното

Canary Wharf, Лондон, Великобритания, 01 февруари 2013 г. [EPA-EFE / ANDY RAIN]

Над 400 компании за финансови услуги във Великобритания са прехвърлили дейности, персонал и активи на обща стойност 1 трилион паунда към центрове в ЕС заради Брекзит.

Това сочи проучване на мозъчния тръст New Financial от петък (16 април).

“Смятаме, че тези цифри са по-ниски от реалните и очакваме да се увеличат с времето. Намираме се едва в края на началото на Брекзит”, се казва в проучването.

ЕС предложи на Великобритания малко от гледна точка на прекия достъп до пазара на финансови услуги, които не са включени в обхвата на търговската сделка на блока с Обединеното кралство от януари.

Близо 7 400 работни места са били изнесени от Великобритания или създадени в нови центрове в ЕС, се казва в проучването. Банкери посочиха пред Ройтерс, че прехвърлянето на някои служители е било отложено заради ограниченията върху пътуванията заради коронавируса.

Отчетените 440 премествания на компании са повече от очакваното и значително над 269 в изследването на New Financial от 2019. Мозъчният тръст вярва, че реалният им брой е над 500.

Печеливш е Дъблин

Дъблин се очерта като най-големият печеливш със 135 премествания на фирми, следван от Париж със 102, Люксембург – 95, Франкфурт – 63 и Амстердам – 48.

“Това преразпределяне на дейност из ЕС върна часовника назад с около 20 години”, се казва в изследването.

Банките са изнесли активи от Великобритания в ЕС за над 900 милиарда паунда. Застрахователи и компании за управление на активи са прехвърлили над 100 милиарда паунда, намалявайки данъчната база във Обединеното кралство.

“Очакваме Франкфурт да бъде победителят по отношение на привлечени активи в дългосрочен план, а Париж в крайна сметка да спечели най-много работни места”, посочват авторите на доклада.

Амстердам изпревари Лондон като най-голям център за търговия с акции в Европа от януари насам. Това е най-видимият отпечатък, който Брекзит остави след себе си в сферата на финансите до този момент.

Авторите на доклада очакват, че 300 до 500 по-малки финансови компании от ЕС могат да отворят постоянен офис във Великобритания, много по-малко от преобладаващите прогнози за около 1000.

Лондонското Сити ще остане доминиращият финансов център в Европа в обозримо бъдеще, но влиянието му ще намалее. Това поставя в опасност търговския излишък на Великобритания с финансови услуги с ЕС, който достига 26 милиарда паунда годишно.