Брекзит приближава, а британците скоро ще усетят последиците

Британския премиер Борис Джонсън трябва да подпише споразумението. EPA-EFE/Jason Alden / POOL

Обединеното кралство и Европейският съюз ще сключат в сряда търговско споразумение, с което ще подпечатат техния продължителен развод, краят на който ще настъпи на 1 януари.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателят на Европейския съвет Шарл Мишел ще подпишат споразумението за търговия и сътрудничество от общо 1246 страници, съобщиха служители от Брюксел, след като в навечерието на Коледа след месеци упорити преговори беше постигната сделка.

След подписването документът ще бъде предаден на Лондон, където премиерът Борис Джонсън също трябва да сложи подписа си. Той ще се подпише преди да е гласувал британският парламент, а това ще стане най-вероятно днес, след дебати в Камарата на общините и Камарата на лордовете.

На 31 декември, изтича срокът на т.нар. “преходен период“ за ратифициране на сделката. Постоянните представители на страните членки вече одобриха споразумението, така че то да получи “зелена светлина“ да влезе временно в сила от 1 януари, докато не бъде гласувано от депутатите в Европейския парламент. Те трябва да го одобрят най-късно до края на февруари.

Джонсън ще трябва да убеди британските депутати, че споразумението предвещава “нови отношения между Великобритания и ЕС като суверенни и равни страни, като в тези отношения се  включват приятелство, търговия, история, интереси и ценности“.

Правителството публикува придружаващото законодателство на Обединеното кралство във вторник следобед – по-малко от 24 часа преди да започне дебатът в парламента.

На 1 януари Обединеното кралство ще бъде изцяло извън ЕС, след 11-месечен преходен период и повече от четири години, след като британците гласуваха за напускане на общността на референдум.

“Ще работим ръка за ръка, когато нашите ценности и интереси съвпадат, като същевременно ще изпълняваме суверенното желание на британския народ да живее според собствените си закони, одобрени от избрания от тях парламент“, е позицията на Борис Джонсън.

Споразумението предотврати лошата перспектива за Брекзит без сделка, която би довело до удари по квоти и тарифи за цялата трансгранична търговия. Това би изострило допълнително напрежението от пандемията, заради която Великобритания е сред най-пострадалите.

Последствията ще са видими следващите месеци

Британски рибари обвиниха правителството, че ги е продало.

Твърдите брекзитиъри, които не харесват особено сделката, защото според тях тя запазва прекалено близки отношения с Брюксел, все пак смятат, че документът отстоява суверенитета на Обединеното кралство

Основната опозиционна лейбъристка партия не е доволна от напускането на ЕС и новото законодателство. Въпреки опасенията на някои от собствените му депутати, които планират да се въздържат при гласуването в сряда, лидерът на лейбъристите Кийр Стармър заяви, че неутралитетът не е опция, като се има предвид какъв е залогът. Според него близо пет десетилетия на интеграция с Европа ще бъдат погубени.

“Последиците от това са ваши и само ваши”, каза той, обръщайки се към правителството на Джонсън. “Ще ви държим отговорни за това, всяка секунда, докато сте на власт.“

Реалните последици от споразумението ще са видими през следващите месеци, а британският бизнес ще се сблъска с митническата бюрокрация, която му бе спестена десетилетия наред при търговията през Ламанша.

От 1 януари вече няма да има свободно движение на хора от Великобритания към ЕС или обратно.

Правителството на Обединеното кралство се оттегля и от европейската програма за обмен на студенти “Еразъм“, от която са се възползвали десетки хиляди млади хора през годините.

Съгласно споразумението с Брюксел музикантите също ще бъдат засегнати от новите правила за придвижване, което ще затрудни континенталните турнета на британски групи.

Много британски собственици на ваканционни домове в страни от общността също ще бъдат изправени пред ограничения колко често могат да посещават имотите си. Освен това  ще се изправят пред бюрократични проблеми, ако искат да вземат своите домашни любимци.

Европейският парламент ще обсъжда споразумението за Брекзит едва след Нова година.