Брекзит ще удари фермерите и от двете страни на Ламанша

Бъдещето на земеделието сред Брекзит остава неизвестно.

Преговорите между Обединеното кралство и ЕС за оттеглянето на Лондон са на последен етап, но неизяснените въпроси са много. Сред тях е бъдещето на земеделието.

Великобритания одобри във вторник законодателство, което й позволява да не се съобразява със споразумението за оттегляне с ЕС, въпреки че нарушава международното право.

Противоречивият законопроект за вътрешния пазар се стреми да предложи “предпазна мрежа“ за британската търговия, но влоши отношенията на правителството на Борис Джонсън с Брюксел. В отговор Европейската комисия изпрати на Обединеното кралство официално уведомително писмо за нарушаване на задълженията му по споразумението за оттегляне. Този ход допринесе малко за облекчаване на нарастващото напрежение, тъй като Обединеното кралство все повече се приближава до-вероятния сценарий за оттегляне без сделка.

Тази мярка ще засегне пряко хранително-вкусовата промишленост. Тук може да бъдат договорени два сценария. Единият е ограничено споразумение за свободна търговия, а другият – Брекзит без сделка. Тогава търговията между ЕС и Обединеното кралство ще е подчинена на условията на Световната търговска организация. Това означава въвеждане на мита и квоти за търговия във и извън Обединеното кралство.

Британският министър на околната среда и храните, Джордж Юстис, се опита да успокои притесненията от повишаването на цените и несигурността на храните след Брекзит.

Той обеща на търговците на дребно в Обединеното кралство, че не се очаква сериозно увеличение на цените на храните. Ако има, то ще е минимално. Той обаче подчерта важността на постигането на сделка до средата на октомври.

Тези уверения обаче не помогнаха малко за успокояването на мрачните перспективи в сектора на производството на селскостопански храни. И с право, защото според нов доклад на London School of Economics, публикуван тази седмица, се казва, че и двата сценария ще доведат до намалена наличност на продукти от ЕС във Великобритания. А това много вероятно ще доведе до вдигане на цените.

Според доклада  търговията с храни между Обединеното кралство и ЕС ще бъде намалена с почти една четвърт в двете посоки, дори ако споразумението за свободна търговия бъде постигнато преди края на тази година.

Треската около Брекзит обхвана всички звена по веригата – от фермери до готвачи на знаменитости. Те призоват правителството да поддържа защитите и предпазните мерки върху храните заради опасенията, че Великобритания ще бъде залята от внос на селскостопански стоки с ниско качество.

Съвсем наскоро Северна Ирландия  изрази опасения за нарастващата вероятност от сценарий за оттегляне без сделка. Ирландската асоциация на фермите за говеда и овце  заяви, че е настъпило “промишлено мълчание“ относно перспективите на сектора през тежките зимни месеци.

“По-малко от четири месеца преди края на преходния период все още има много неизвестни, които правят подготовката невъзможна. Производителите  на храни от двете страни на Ламанша трябва са наясно с регулациите на Обединеното кралство за контрола върху културите, здравето на животните, контрола на храните и фуражите, както и всички бъдещи изисквания, засягащи износа на ЕС“, се казва в писмо от европейски производители до евроинституциите.

Според фермерите споразумението трябва да се стреми да поддържа равни условия между ЕС и Обединеното кралство, както и да защитава целостта на единния пазар.

Проблемът е, че става все по-трудно да се види благоприятен изход от тези преговори, както в блока, така и отвъд Ламанша.