Бретон обеща “План Маршал” за европейския туризъм

Европейският комисар за вътрешния пазар Тиери Бретон в Европарламента в Брюксел, Белгия, ноември 2019 г. [EPA-EFE / OLIVIER HOSLET]

Туризмът е един от най-тежко засегнатите сектори от здравната криза в Европа, затова през септември или октомври ще се организира специална среща на върха, на която да се обсъдят проблемите на индустрията.

Това заяви във вторник (21 април) еврокомисарят по въпросите на вътрешния пазар Тиери Бретон пред евродепутати от комисията по транспорт в Европейския парламент.

Във видеообръщение към евродепутатите Бретон заяви, че есенната среща на върха трябва да представи пътна карта за устойчив туризъм в цяла Европа.

Според оценките на Бретон, пандемията струва на Европа 1 милиард евро на месец, а Световната организация по туризъм прогнозира, че туристическият поток в световен мащаб може да спадне с до 30% през 2020 г.

Запитан по телефона от EURACTIV защо тази среща на върха за туризма не бъде по-рано, например през юни, Бретон обясни, че мерките за спасяването на туризма ще започнат веднага, а срещата на върха ще може в по-спокойна обстановка да обсъди туризма на бъдещето.

Първоначалните мерки ще се осъществяват от Европейската комисия под ръководството на председателя Урсула фон дер Лайен и с участието на комисарите по икономиката Паоло Джентилони, по транспорта Адина Вълян, на вътрешните работи Илва Йохансон, на европейския начин на живот Маргаритис Схинас, по заетостта Николас Шмит, по кохезията Елиза Ферейра и разбира се с негово участие. Туризмът е част от преките компетенции на Бретон.

Според Бретон е рано да се отпише туристическия сезон, но е също толкова трудно да се правят прогнози за това кога той ще може да се съживи.

Бретон каза пред EURACTIV, че туризмът е секторът, който страда най-много вследствие на COVID-19, защото той е почти напълно парализиран, а в него са ангажирани 25 милиона души и 3 милиона малки и средни предприятия, в 90% от които работят по-малко от 10 души.

“Сложете 10% от БВП на масата”

Запитан откъде ще дойдат средствата, Бретон даде за пример САЩ, които са отделили 10% от брутния си вътрешен продукт, за да отговорят на кризата с Covid-19, като подчерта, че същото се очаква и от всяка от страните членки на ЕС. Нито една страна, даже Германия, няма заделени средства за справяне с подобна криза, затова всички според него трябва да са готови да “сложат 10% от БВП на масата”.

Бретон каза, че ще се бори 25% от тези средства да отидат за спасяване на туристическата индустрия и за инвестиция в нейното бъдеще. Той изрази надежда, че туризъмът ще бъде “по-зелен, по-екологичен”, и нарече подкрепата за сектора “План Маршал”, използвайки името на програмата за помощ на САЩ за подпомагане на Европа след Втората световна война.

В интервю пред EURACTIV вицепремиерът Томислав Дончев каза, че България е готова да сложи на масата 10% от своя БВП в борбата срещу кризата.

На въпроса дали ще има разлика в третирането на страните от еврозоната и страните извън нея, като България, Бретон обясни, разлика в третирането няма да има. От думите му се разбра, че той очаква необходимите средства да дойдат от един по-голям бюджет на ЕС, какъвто комисията се готви да предложи.

Пред евродепутатите Бретон говори за необходимостта от мерки, за да се предотвратят опитите на геополитически играчи да изкупят евтино европейската туристическа индустрия. Запитан от EURACTIV дали това ще бъде тема на срещата на върха, Бретон отговори, че няма никакво време за губене и това е приоритет още сега.

Преди седмица председателят на Комисията посъветва гражданите на ЕС засега да не правят планове за лятната си почивка, защото никой не може да предвиди развитието на пандемията през юли или август. Дни по-късно тя допусна, че европейците все пак имат шанс за почивка през лятото.