Брюксел договори парите за подкрепа на регионите, въпреки полско-унгарското вето

Преговарящите от Европарламента и Съвета са доволни от постигнатото. [Twitter/@ElisaFerreiraEC]

Европейският парламент и Съветът постигнаха в сряда споразумение по пакета REACT-EU – първото досие по политиката за сближаване, предназначен да помогне на най-засегнатите региони в ЕС от пандемията с коронавируса.

Пакетът ще насочи европейските пари за подпомагане на икономиката на блока чрез подкрепа на здравните услуги и малкия бизнес.  Чрез него ще бъдат осигурени 47,5 млрд. евро за следващите две години, като средствата ще бъдат предоставени чрез европейските структурни фондове.

Според постигнатата договорка 37,5 млрд. евро ще бъдат отпуснати за 2021 година, а останалите 10 млрд. – през 2022-ра.

REACT-EU ще бъде първата програма, финансирана от  спасителния фонд от 750 милиарда евро, които ще бъдат заети от пазарите, ако държавите-членки убедят Унгария и Полша да отменят ветото си върху седемгодишния бюджет и фонда за възстановяване.

Двете държави блокираха одобрението на седемгодишния бюджет на ЕС и фонда за възстановяване на обща стойност 1,81 трилиона евро в понеделник.

“Мисля, че е важно сега Полша и Унгария да чуят това послание и да отблокират тези средства“, каза един от водещите преговарящи от Европейския парламент, социалдемократката Констанце Крел.

През 2020 г. Унгария и Полша се очаква да получат съответно 834 милиона евро и 1,556 милиарда евро.

На въпрос на журналисти дали Европейската комисия има резервен план, в случай че ветото остане и няма  средства за финансиране на REACT-EU, комисарят по сближаване и реформи Елиса Ферейра заяви, че “няма план Б за бюджетните преговори“.

“Ще успеем да се споразумеем, защото това е от съществено значение за Европа“, добави тя.

Регионите ще получат с обратна дата средствата, свързани за борба с пандемията, чрез REACT-EU, считано от 1 февруари 2020 г.

“Това означава, че дори парите да дойдат едва през март следващата година, държавите ще могат да финансират проектите си“, каза Крел.

REACT-EU ще служи като мост между дългосрочната политика на сближаване и свързаните с коронавируса мерки, прилагани до момента. Облекчаването на правилата за регионално финансиране ще позволят да се усвоят 37 милиарда евро неизползвани парични средства.

Държавите ще могат да продължат да пренасочват непохарчените пари от оперативните програми, с които разполагат, и след 31 декември 2020 г., Досега са пренасочени 16,9 милиарда евро, което доведе до нетно увеличение от 5,7 милиарда евро за здравни дейности и 1,9 милиарда евро подкрепа за бизнеса в целия блок.

“Искам да подчертая, че няма вакуум по отношение на подкрепата от Европа за регионите между сега и след това“, добави комисар Ферейра.

Създадената организация също се стреми да намали обичайната бюрократична тежест, свързана със структурните фондове на ЕС, и ще позволи на страните да използват финансирането в рамките на инвестиционните програми, които вече са създали през предходния период 2014-2020.

Законодателството REACT-EU е само първата част от пакета за сближаване, която е съгласувана от Съвета и Парламента, като преговорите все още продължават по регламента за трансграничните програми.

Най-противоречивият въпрос все още е “макроикономическата обвързаност“, свързваща изплащането на средства от ЕС с фискалното здраве на страните-членки, което потенциално позволява спиране на плащанията, ако някоя от страните не предприеме действия за намаляване на своя бюджетен дефицит.

Парламентът се противопоставя на този критерий, страхувайки се, че може да лиши икономически нестабилните региони от така необходимата подкрепа по време на пандемията.