Брюксел крие дълбоки връзки с индустрията за изкопаеми горива

Председателят на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен обяви зелената политика за своя запазена марка. [Drop of Light / Shutterstock]

Трима висши служители в Европейска комисия на Урсула фон дер Лайен, която претендира да защитава зелени политики, доскоро са имали връзки с  индустрията за изкопаеми горива, според  ново  изследване,  разкрито изключително пред EURACTIV.  Става въпрос за комисарите  Жозеп  Борел, Стела  Кириакидес  и Адина  Валеан.

Разследване на международната неправителствена организация Global Witness разкри тесни връзки между тримата еврокомисари и компании, участващи в бизнеса с изкопаеми горива. 

Въпреки че всички те са прекъснали отношенията си с предишните си работни места, преди да се присъединят към Европейската комисия, миналите им връзки между  семействата им и сектора на изкопаемите горива “е трябвало поне да са проучени преди назначаването им в “зелена“ институция, казва Global Witness.  

Европейската комисия посочи пред EURACTIV своя кодекс за поведение, според който “не съществува конфликт на интереси”. 

“Това важи и за членовете на семейството“, каза говорител на Комисията, отбелязвайки, че освен комисар Валеан, която отговаря за транспорта, “никой от посочените трима членове на колежа не отговаря директно за енергийната и климатичната политика“. 

Борел : Способен ли да ръководи зелената дипломация на ЕС? 

От тримата  комисари испанецът Жозеп Борел, който отговаря за външната политика,  е  може би най-пряко свързан  с интересите на сектора за изкопаемите горива. От 2009 г. до 2016 г., той  е участвал в борда на испанската енергийна компания Abengoa, която изгражда газови турбини (комбиниран цикъл) за електрически  централи.  Заплатата му там е била  до 300 000 евро годишно.

Отношенията на Борел с  енергийната компания вече му донесоха някои проблеми. През 2012 г. той  беше принуден да подаде оставка като президент на Европейския университетски институт, защото не беше посочил връзките си с Abengoa.

Интересът на испанеца към енергийния сектор едва ли е  изненадващ. През 1969 година завършва авиоинженерство в Мадридския политехнически университет, след което преподава математика в Мадридския университет, където защитава докторат по икономика. Той  притежава магистърска степен по икономика на петрола и е прекарал почти десетилетие като инженер в испанската национална петролна компания CEPSA. 

Неправителствената организация Global Witness смята, че предишната му професионална активност повдига въпроса за способността му  да ръководи зелената дипломация на Европейския съюз и да я защитава на срещата на върха на ООН за климата по-късно тази година.   

Историята на Борел с  Abengoa повдига въпроса дали той наистина е ангажиран с европейската политика за опазване на околната среда. Като върховен представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност, Борел представляваше блока на предишната среща за климата през 2019 г.“, заявиха от Global Witness. 

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви Зелената сделка като “запазена марка” в нейния петгодишен мандат, която ще изгради бъдещата стратегия за растеж за следващите десетилетияИзменението на климата е “екзистенциален въпрос за Европа и за света“, каза 61-годишната бивша германска министърка на отбраната, когато оглави Комисията през 2019 г.  

За Global Witness това означава, че Комисията трябва да се  ангажира с най-високите етични стандарти.   

“Европейската комисия беше категорична, че иска стане глобален лидер в борбата с климатичната криза, но връзките й с индустрията за изкопаеми горива, която предизвика тази криза, се дълбоко вкоренени. За да бъдем готови за предизвикателството за справяне с изменението  на климата, Комисията не трябва да има ангажименти към фирми, които поставят печалбата над хората и планетата“,  каза  Барнаби Пейс, експерт в а Global Witness.   

“Индустрията на изкопаеми горива успя да стане толкова мощна именно чрез упражняване на влияние върху политиката. Европейският зелен договор трябва да отбележи повратна точка и да прекъсне връзката между политиците и замърсителите“каза Пейс пред EURACTIV.   

Говорители на Комисията на ЕС  подчертаха, че  “г-н Борел е преминал задоволително установените процедури в Европейската комисия за проверка на потенциален или предполагаем конфликт на интереси“, както и изслушването си за  потвърждение в Европейския парламент, без да  има никакви сериозни възражения.

Стела  Кириакидес: Семейни връзки  с  фирма петролна рафинерия

За разлика от Борел, кипърският комисар Стела Кириакидес, която отговаря за здравето, не е имала преки  професионални  отношения с  интересите на изкопаемите горива.  

Декларацията й за конфликт на интереси, подадена през февруари  тази година,  разкрива, че  съпругът й  е бил директор в Motor Oil Holdings Ltd и  Petroventure  Holdings Limited, две кипърски компании, които притежават 40% от дяловете в голямата гръцка петролна рафинерия Motor Oil Hellas.

Motor Oil Hellas е най-голямата частна рафинерия в промишления комплекс на Гърция, която произвежда 186 000 барела суров петрол на ден.  Компанията се  е занимавала и с проучване на газ в Тексас и Танзания.

В отговор на въпроси, зададени от Global Witness, говорител на Стела Кириакидес  заяви, че директорските позиции на съпруга й не представляват конфликт, както е дефинирано в  кодекса за поведение на  Комисията. 

Валеан : Консултантска работа 

Нещата при румънския комисар, отговарящ за транспорта, Адина  Валеан, са по-сложни. От нейната декларация за конфликт на интересиGlobal Witness разбраха, че  тя участвала в борда на съветниците на Finite Assets Ltd, компания, регистрирана на Британските Вирджински острови. За услугите си тя е получила 104 325 евро.    

Валеан е консултирала компанията, докато все още е била член на Европейския парламент, преди да стане еврокомисар. Съпругът й е румънски политик.    

Когато  румънката е била член на  консултативния съвет  на  Finite Assets Ltd,  компанията е била собственост на Rompetrol Holding SA – швейцарска компания, зад която според публикации в медиите стои милиардера Дину Патричиу.  

Rompetrol беше изцяло държавна собственост, докато Патричиу го придоби през 1993 г. По-късно  той стана най-богатият човек в Румъния, след като продаде компанията  на  KazMunayGas ,  държавната петролна и газова компания на Казахстан, в две отделни сделки между 2007 и 2009 г.  

Не съществува предположение, че  Валеан е имала контакти с Патричиу, които са повлияли работата й в Европейския парламент“,  или върху  други области на политиката, казва Global Witness.  “Но нейната близост с индустрията повдига въпроси за нейните приоритети и пригодността  й за еврокомисар по транспорта, който е от ключово значение за въглеродните емисии”. 

Валеан  беше ръководител на делегацията на Европейския парламент на срещата на върха на ООН по въпросите на климата през 2018 г.

Германският евродепутат Даниел Фройнд смята,  че Комисията трябва да  се придържа към по-високи етични стандарти  от съществуващите в момента.   

Политиките, прилагани от Еврокомисията, трябва да следват ясни насоки, за да допринесат за общото благо и не могат да бъдат определяни от големите икономически играчи“, каза Фройнд, който беше ръководител на офиса на ЕС за неправителствената организация Transparency International, преди да стане евродепутат през  юли  2019. 

Възможните конфликти на интереси на някои членове на Комисията трябва да бъдат предотвратени. За съжаление, самата Комисия проверява за възможни конфликти на интереси своите комисари.”, обясни  Фройнд.  

То предложи да се създаде независим етичен орган в ЕС, който да следи реално за конфликт на интереси. “В противен случай рискуваме да загубим доверието на гражданите в това начинание“ каза  той пред EURACTIV. 

Европейската комисия вече имаше проблеми за връзки между своите членове и  фирмите за изкопаеми горива.

В предишната комисия, ръководена от Жан-Клод Юнкер, комисарят по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете беше подложен на  сериозен  обстрел  от членовете  на ЕП  заради  предишните му връзки с петролната индустрия 

След като тези връзки излязоха наяве, той набързо  продаде акциите си в две петролни компании –  Ducar  и  Petrologis. 

Испанецът обаче запази назначението си като част от по-широка  коалиционна  сделка между двете най-големи политически  групи в  Парламента   – Европейската народна партия (ЕНП) и социалистите и демократите (S&D). 

Мигел Ариас Канете обаче опроверга скептиците и стана шампион по климатична дипломация и един от любимците на природозащитниците.