Брюксел търси „международна коалиция“ за зелената търговия

„Ангажирам се да изградя коалиция от министри на търговията по целия свят, които искат да предприемат действия за насърчаване на търговията със зелени стоки и услуги“, заяви зам.-председателят на Комисията, отговарящ за икономиката, Владис Домбровсикс. [ @VDombrovskis / Twitter ]

Европейската комисия ще свика министерска среща през следващата година, за да насърчи търговията като начин за постигане на климатичните и екологични цели. Това би било първата стъпка към създаването на „климатичен клуб“, който предложи Германия.

„Ангажирам се да изградя коалиция от министри на търговията по целия свят, които искат да предприемат действия за насърчаване на търговията със зелени стоки и услуги“, заяви зам.-председателят на Комисията, който отговаря за икономиката, Владис Домбровсикс в четвъртък (7 октомври).

„Ще призова за среща на министрите, посветена на търговията, климата и устойчивостта през следващата година“, уточни той по време на срещата на върха на ЕС за устойчиви инвестиции в Брюксел.

Инициативата може да бъде първата стъпка към създаването на „климатичен клуб“, за което призова Берлин. Финансовият министър Олаф Шолц призова ЕС да организира подобна инициатива заедно със САЩ, Япония и вероятно дори Китай.

Този ход ще цели да намали търговските търкания, свързани със зелените тарифи, като планираното от ЕС въвеждане на въглеродни граници, чрез което да защити европейските индустрии от по-евтин внос на високо замърсяващи стоки.

„В такъв клуб имат място страни, които желаят да подобрят нещата, а не да не се състезават помежду си“, каза Шолц по-рано тази година.

Социалдемократическата партия на Шолц спечели федералните избори в Германия и той е в позиция да стане следващият канцлер на страната след шестнадесет години управление на Ангела Меркел.

Инициативата на Комисията за търговията дойде, докато световните лидери се подготвят да се срещнат през ноември на конференцията на ООН за климата в Глазгоу. Очаква се правителствата  да поемат нови ангажименти за намаляване на емисиите на парникови газове, в съответствие с целта на Парижкото споразумение за ограничаване на глобалното затопляне  „под 2 ° C“.

Търговските сделки ще играят ключова роля за постигането на целите за декарбонизация, каза Домбровскис.

„Предлагаме включването на Парижките ангажименти за климата като ключов елемент от търговските преговори. Ние търсим ангажименти за неутралност на климата в преговорите си със страните от Г-20 “, каза зам.-председателят на Комисията.

ЕС вече започна да включва клаузи за климата в своите двустранни търговски споразумения, като започна с търговската сделка с Япония през 2018 г.  През май тази година Брюксел и Токио сключиха „зелен съюз“, чрез който потвърдиха „общата си амбиция да достигнат нулеви емисии на парникови газове до 2050 г.“.

Тези съюзи сега се превръщат в стандарт в търговските преговори на ЕС.

Европа „ще използва своите търговски споразумения, за да ускори сътрудничеството в областта на климата и други предизвикателства пред околната среда – като биологичното разнообразие и устойчивите хранителни системи“, каза Домбровскис.

Съединените щати са друг ключов потенциален партньор за Европа в областта на зелените технологии. След избирането на Джо Байдън за президент миналата година Комисията предложи създаването на „всеобхватна трансатлантическа зелена програма“ за координиране на позициите на ЕС и САЩ по изменението на климата.

На среща на върха през юни двете страни очертаха планове за трансатлантически съюз за развитие на екологични технологии, като посочиха устойчивото финансиране като област за по-тясно трансатлантическо сътрудничество.

Въпреки това има и търкания по темата. През юли Комисията внесе механизъм за корекция на въглеродните граници като начин за защита на европейските компании, които са изправени пред по-високи цени на въглерода, отколкото чуждестранните конкуренти.

Влизането в сила от 2026 г. ще означава, че компаниите, които внасят стоки в Европейския съюз, ще трябва да плащат разходите за замърсяване.

Китай разкритикува това решение, като заяви, че предложеният данък нарушава принципите на Световната търговска организация  и „сериозно ще подкопае доверието“ в световната търговска система.

САЩ също изразиха резерви, като заявиха, че прилагането на граничен данък върху вноса с интензивен въглерод ще става „изключително сложен“.