България е с най-ниския икономически растеж в ЕС

България е с най-ниския икономически растеж в ЕС на годишна база към края на третото тримесечие, става ясно от данните на Евростат. Българският ръст на БВП е едва 0.4% през третото тримесечие на 2021 г. на годишна база. Средният растеж в ЕС е 3.9%, а в еврозоната – 3.7%.

Румъния е лидер по икономически растеж в ЕС за третото тримесечие – 8%.

През миналата седмица Европейската комисия намали прогнозата си растежа на българската икономика от 4.6% до 3.8%. Преди година българският брутен вътрешен продукт се сви с 4.4% през 2020 г. заради пандемията. Това беше сравнително успешно представяне на България на фона на огромния срив, който инкасираха развитите икономики от блока.

През тази година повечето европейски страни бележат огромен икономически ръст, докато българският остава твърде скромен.

Според ЕК възстановяването на българската икономика забавя заради бавната ваксинация и високите цени на енергията. Частното потребление остава стабилно, което е подкрепено от увеличаването на разполагаемия доход. Четвъртата вълна на пандемията обаче оказва натиск върху потреблението в края на годината, тъй като властите бяха принудени да наложат ограничителни мерки.

Поскъпването на електроенергията и храните ще подкопае покупателната способност на домакинствата с ниски доходи, предупреждава ЕК. Преди ден България обяви, че инфлацията се е покачила до 6% през октомври на годишна база. Това е най-високото равнище на инфлацията в страната за последните 13 години.