България минава през кризата основно с европейски пари

[https://pixabay.com/]

България е мобилизирала 1.5 милиарда лева от европейските фондове, за да се справя с непосредствените проблеми, предизвикани от пандемията. Това става ясно от съобщение на Европейската комисия. По-рано Брюксел даде възможност на страните членки да пренасочват неизползван ресурс от програмите на ЕС за борба със здравната и икономическата криза.

Властите в София са ангажирали малко над 10% от европейския си бюджет, който бе на разположение през последните седем години. Неусвоеният ресурс от българското правителство преди пандемията беше 812 млн. евро.

Най-голямата част от европейските средства (327 милиона евро) са използвани от правителството за осигуряване на финансиране и инвестиции за малките и средните предприятия. Част от тези пари за бизнеса са грантове, а други са схеми за гарантиране на заеми, се казва още в съобщението на ЕК.

Грантова схема за малките фирми започна през миналата седмица. Тя има бюджет от 88 милиона евро, а помощ ще получат всички компании, които са имали оборот от 30 000 лв. за 2019 г. Това са по 2500 лева приходи на месец.

Други 150 милиона евро от ЕС ще се използват под формата на дялови и квази-дялови инвестиции в малките и средните предприятия при по-благоприятни от пазарните условия за частния сектор.

Европейската комисия съобщава, че е ангажирана в процеса по набелязването и подготовката на допълнителни мерки в България при необходимост, е посочено в съобщението.

Още преди пандемията България получи 71 милиона евро за подобряването на спешната медицинска помощ в България. С тези пари се купиха 400 нови линейки и бяха модернизирани 230 здравни заведения в страната.

По време на извънредното положение България пренасочи 20 млн. евро от фондовете, за да помогне на здравния сектор да отговори по-добре на извънредната ситуация с Covid-19. Европейските пари са използвани за покупка на медицинско оборудване и доставка на животоспасяващи лекарства и лични предпазни средства. Това включва закупуването на 377 респиратора, над 2 милиона защитни маски, 177 000 теста и около 140 000 други медицински консумативи, съобщава комисията.

България плаща дори бонусите на медицинския си персонал на първа линия с пари от ЕС. Това са по 1000 лева върху заплатите всеки месец.

С европейски пари около 42 000 възрастни хора, граждани в неравностойно положение и такива, които са изложени на риск, получават всеки ден подпомагане в домовете си чрез услугата “Патронажна грижа“. Това е доставка на храна, лекарства и други стоки от първа необходимост по време на кризата.

Преди месец вицепремиерът Томислав Дончев обяви в интервю за EURACTIV, че правителството е готово да похарчи над 10% от БВП на страната за справяне с последствията от пандемията. Това са над 12 милиарда лева. Засега правителството се фокусира държавните пари в схемата 60:40, където интересът на бизнеса не е особено голям, а използваният ресурс е сравнително малък на фона на разпределените европейски пари.

Другата възможна отстъпка от правителството е намаляването на ДДС за ресторантите, хотелите и бизнеса с книги.

ДПС следи как се харчат парите

Преди седмица парламентът създаде временна парламентарна комисия, която да следи и контролира на разходите на публични средства, свързани с преодоляването на последствията от коронавируса.

Комисията се състои от 10 членове – от всяка парламентарна група по двама. За председател бе избран Йордан Цонев от ДПС.

Временната комисия ще изисква и публикува информация за всички разходи на публични средства, включително осигурени от фондове и други финансови инструменти на ЕС. Предложението за създаване на комисията бе направено от БСП.

Има онлайн петиция, подписана от няколко хиляди българи, с която се призовават държавните институции да дадат пълна прозрачност на разходите за преодоляване на кризата.. Инициативата е на клуб “Просперитет” и бе подкрепена от президента Румен Радев. Премиерът Бойко Борисов твърди, че правителството е достатъчно прозрачно.