България може да поправи плана си за възстановяване до август 2023 г.

Внасянето на плановете в ЕК може да бъде отсрочено, но без реформите и проектите в него да бъдат одобрени няма как да започне финансирането. [https://pixabay.com/]

Държавите, които са отказали да използват евтини заеми от европейския Фонд за възстановяване и устойчивост – както постъпи България – могат да коригират плановете си до август 2023 г., като поискат допълнително да получат кредити. Това съобщи Европейската комисия, след като срокът за внасяне на плановете изтече на 30 април.

До 6 май повече от половината страни вече са депозирали в Комисията своите планове, за да може тя да ги оцени преди държавите членки да ги одобрят, за да започне финансирането.

14 от 27-те държави вече са депозирали проектите си, съобщи говорител на Комисията. Своите идеи за възстановяване и модернизация вече са представили: Португалия, Гърция, Германия, Испания, Франция, Италия, Полша, Словения, Словакия, Латвия, Люксембург, Белгия, Дания и Австрия.

От тях и за безвъзмездно финансиране, и за заеми кандидатстват: Гърция, Полша, Словения, Италия и Португалия. Останалите искат само грантовете. Германия е внесла проекти за 2.3 млрд. евро повече от 25.6-те млрд. евро, които ѝ се полагат, но ще ги дофинансира със собствени средства, без да взема заеми.

Внасянето на плановете може да бъде отсрочено, но без реформите и проектите в него да бъдат одобрени, няма как да започне финансирането.

Правителството на Бойко Борисов в оставка прие българския план миналата седмица, но отказа да го депозира в Брюксел без одобрение на Народното събрание. Сегашният му състав вероятно ще работи до 11 май и шансовете да се занимава с подобно действие изглеждат нищожни. А хронологията за конституиране на нов парламент го отпраща за август, в най-добрия случай.

Планът на кабинета “Борисов” съдържа 36 реформи и 48 проекта, които да бъдат реализирани само с безвъзмездни средства от ЕС, без използване на заемите. Според бюджета на фонда на България се полагат до 6.2 млрд. евро безвъзмездно финансиране и 4.5 млрд. заеми.

Говорител на Европейската комисия уточни, че държавите, които решат на по-късен етап да поискат достъп до разрешените им кредити, могат да го направят като внесат ревизиран план за възстановяване, включващ проектите и реформите, които ще осъществят чрез заеми. Те също трябва да бъдат депозирани за оценка от Комисията и одобрени от държавите членки. Едва след това ще започне отпускането на кредитите по програмата.

Комисията реши да даде повече време на държавите да довършат подготовката на плановете си за възстановяване и устойчивост, тъй като не може да започне да ги финансира преди всички национални парламенти да ратифицират допълнителни национални гаранции към бюджета на ЕС. Все още осем държави не са го направили. Очаква се процесът да бъде приключен през юни, за да може през юли да започне набирането на средствата по €750-милиардния фонд на ЕС за възстановяване и устойчивост