България официално е отложила влизането в чакалнята на еврозоната

Валдис Домбровскис [EPA-EFE/RONI REKOMAA]

България най-вероятно ще се присъедини към т. нар. чакалня на еврозоната с няколко месеца по-късно от обявения досега срок, който изтича в края на април. Това обяви заместник-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис в сряда пред БНР.

Комисарят с ресор “Икономика в интерес на хората” е разговарял по-рано през седмицата с финансовия министър Владислав Горанов. В понеделник вечерта премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че България ще намали темпото на присъединяване към еврозонта.

“Чак, когато сме готови, хората са осъзнали, че това е добро, тогава ще преминем нататък”, каза Борисов и допълни, че ще се търси “абсолютен консенсус”. Накрая Борисов все пак уточни: “Аз съм убеден, че (влизането в еврозоната) е правилно”.

Добровскис каза, че ЕК следим развоя на събитията в България.

“Засега не съм имал възможност да обсъдя въпроса с премиера Бойко Борисов. Владислав Горанов ме увери, че всичко продължава и страната се подготвя за влизане в ERM II, може би не с първоначално поставената цел – края на април, а няколко месеца по-късно”, посочва той.

Домбровскис е един от най-силните привърженици за бързо приемане на България в еврозоната. Той отговаря за задълбочаването на Икономическия и валутния съюз и пряко наблюдава процеса по присъединяване на България към еврото.

В сряда еврокомисарят потвърди, че България ще влезе в еврозоната с настоящия си валутен курс.

На този фон премиерът Борисов коментира в Брюксел, че е изказването му за еврото от понеделник е било “неправилно разбрано”. Той обясни, че страната не се отказва от еврото, а само “малко” ще намали темпото и ще настоява за постигане на пълен обществен консенсус.