България планира да приеме еврото от 2024 г. без преходен период

Банкноти евро [Shutterstock]

България възнамерява да приеме еврото за официална валута от 1 януари 2024 година без преходен период – всички търговски обекти в страната ще бъдат задължени да приемат евро от първия момент на приемането му.

Превалутирането ще се извършва чрез прилагането на сегашния фиксиран валутен курс между еврото и лева. След въвеждане на еврото в рамките на месец левът и еврото ще бъдат едновременно законни платежни средствa. Това предвижда проектът за Национален план за въвеждане на еврото в България, който е стратегическият документ, въз основа на който ще се реализира оперативната работа за замяна на лева с общата европейска валута.

Планът е разработен от Координационния съвет за подготовка на страната за членство в еврозоната. Проектът ще бъде публикуван за обществено обсъждане преди внасянето му за разглеждане от Министерския съвет.

Документът дефинира правилата за преизчисляване на цените и други стойности, обяснени са процедурите за замяна на пари в брой и за конвертиране на левови депозити и заеми с фиксирани и променливи лихвени проценти. Посочени са процедурите за снабдяване и разпространение на евробанкноти и монети, описани са необходимите законодателни промени.

Датата за планираното въвеждане на еврото, лансирана от служебното правителство, се явява продължение на плановете на третото правителство на Бойко Борисов.

Датата 1 януари 2024 г. бе спомената като възможна за България още през юли 2020 г. от зам.-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис, който е един от най-последователните поддръжници на страната по пътя към единната европейска валута.

На този етап няма гаранции, че членството ще се случи на тази дата

Още през януари т.г. тогавашният финансов министър Кирил Ананиев сподели очакванията на правителството за присъединяване към еврозоната през 2024 година. Страната обаче още не е готова с националния си план за извършване на необходимите реформи, за да се случи това.

В началото на година Европейската централна банка обяви, че Бългapия е успяла дa изпълни пoвeчeтo критерии зa членство в еврозоната, но трябва да поработи по-сериозно за пoдoбpявaнe ĸaчecтвoтo нa инcтитyциитe и нa yпpaвлeниeтo.

ЕЦБ похвали България и Хърватия, които вървят заедно към еврото, че се справят добре с овладяването на мaĸpoиĸoнoмичecĸитe диcбaлaнcи, предизвикани от пандемията. ЕЦБ засега не дава прогнози кога е възможно двете страни да бъдат риети във валутния съюз.

България трябва да стои в чакалнята на еврозоната (валутния механизъм ERM II) най-малко до 10 юли 2022 г. След това е необходим положителен доклад на Европейската централна банка и на Европейската комисията.