България се готви да приеме еврото през 2024 г.

[RONALD WITTEK/EPA]

“Очакванията ни са страната ни да се присъедини към еврозоната през 2024 г. Основните задачи на българското правителство по пътя към постигането на тази цел са свързани с изпълнението на последващите ангажименти по Пътната карта след присъединяването на българския лев към ERM II, считано от 10 юли 2020 г.” Това обяви финансовият министър Кирил Ананиев по време на годишния форум на Euromoney за Централна и Източна Европа.

От думите му се разбра още, че се подготвя национален план за въвеждане на еврото. В него детайлно ще бъдат описани действията, които трябва да предприемат българските власти и бизнесът за успешното въвеждане на единната европейска валута.

Ананиев каза още, че за успешното ни членство в еврозоната е необходима и добра подготовка на всички стопански субекти и обществеността за безпроблемно и бързо преминаване от разплащания в левове към разплащания в евро.

“Работим интензивно, така че да спазим времевата рамка и определения минимален срок за престой във ERM II. Към момента не се очертават сериозни рискове от неизпълнение на някой от поетите ангажименти. Разбира се, изпълнението на критериите от Маастрихт е относително спрямо динамични параметри, формирани от държавите членки в еврозоната, които е трудно да бъдат прогнозирани в рамките на настоящата несигурна среда”, каза Ананиев.

“Пандемията е много голямо сътресение за световната и европейската икономика, в това число и за българската, с много тежки социално-икономически последици, но вярвам, че тя няма да бъде фактор за удължаване на престоя ни в ERM II. България ще запази и ще поддържа фискална устойчивост в средносрочен и дългосрочен план, за да продължи да бъде международен партньор и страна, която спазва установените повече от 20 години принципи на дисциплинирано и разумно управление на публичните финанси. Именно към това се стремим и с Бюджет 2021 г., залагайки едни от най-ниските нива на дълг и дефицит в ЕС, увеличавайки същевременно подкрепата за засегнатите от пандемията икономически сектори и граждани”, допълни министърът.

Бългapия е успяла дa изпълни пoвeчeтo критерии зa членство в еврозоната, но трябва да поработи по-сериозно за пoдoбpявaнe ĸaчecтвoтo нa инcтитyциитe и нa yпpaвлeниeтo. Toвa бе обявено от Европейската централна банка преди дни във връзка с напредъка на страната ни. В публикацията се казваше още, че България, както и Хърватия, която заедно с нея се присъдиени ĸъм вaлyтния мexaнизъм ЕRМ ІІ, се справят добре с овладяването на мaĸpoиĸoнoмичecĸитe диcбaлaнcи.  Но “пандeмиятa щe засегне икономиките на двете държави и ще повлияе на представянето им, което може да предизвика отклонения”.

ЕЦБ не дава прогнози кога е възможно България и Хърватия да бъдат приети в еврозоната. БНБ смята, че е напълно възможно България да получи членство пpeз 2024 г.