България ще получи подкрепа за влизане в чакалнята на еврозоната

[Chris Goldberg / Flickr]

Представители на страните от еврозоната са подкрепили България и Хърватия за влизане в механизма ERM-2 или т. нар. чакалня на еврозоната, предаде агенция „Ройтерс“.

Този ход ще проправи пътя за първото разширяване на еврозоната след 2015 г., когато Литва се присъедини към валутния блок, в който в момента членуват 19 държави.

Според източници на „Ройтерс“, решението ще бъде взето след официалното изказване на подкрепата на финансовите министри на страните-членки на ЕС по време на видеоконференция в четвъртък и петък.

Решението вероятно ще бъде обявено когато борсите не работят, вероятно през почивните дни, за да се предотвратят пазарни спекулации.

Източниците на „Ройтерс“ посочват, че някои дребни въпроси остават да бъдат решени в следващите часове. Те биха могли да забавят обявлението след почивните дни, но е малко вероятно да отменят решението.

След като страните се присъединят към ERM-2, те остават в механизма за около две години. След това започва практическата подготовка за присъединяване към еврозоната – процес, който отнема приблизително още година.

Това означава, че България и Хърватия могат да станат членки на еврозоната най-рано през 2023 г.