Българските оранжерии масово спират работа заради високите цени на газа

Оранжерийните производители настояват държавата за компенсация заради поредното увеличение на цената на газа. [https://pixabay.com/]

Близо 70% от оранжериите за производство на зеленчуци в България няма да работят през зимата заради високата цена на газа, което води до липса на български домати и краставици дори на вътрешния пазар. Това съобщава Асоциацията на производителите на оранжерийна продукция пред държавните радио и телевизия.

Фирмите масово освобождават работници и вече плащат неустойки по договорите с доставчиците на газ. Основният доставчик е държавната компания „Булгаргаз“

„Ние всяка година правим ранна реколта, която в момента би трябвало да бъде тук, но тази година, при тези условия, просто решихме, че нямаме никакъв шанс да оцелеем, ако направим това нещо. Това би било самоубийство“, казва Стоян Берберов, който е управител на оранжерията в южния град Раковски.

През зимата най-малко 10 000 души са освободени от работа в оранжериите, в които сега се отглежда продукция, която не се нуждае от отопление.

Оранжерийните производители настояват държавата за компенсация заради поредното увеличение на цената на газа. В началото на януари цената бе увеличена до 67 евро за MW/h, която е много по-ниска от цените на газовите борси в Западна Европа. Причината е, че „Булгаргаз“ има дългосрочни договори с Русия и Азербайджан, които поддържат цените стабилни.

Въпреки това предприемачите в най-бедната страна от ЕС са много чувствителни към всяко увеличение на цените на енергията.

Българската асоциация дава пример с доматите и краставиците, които се внасят в България от Гърция, Северна Македония, Турция. „Защо нашите съседи успяват и покриват чуждите пазари, а ние не успяваме! Според колегите държавата у нас е мащеха на производителите“, коментира Теодора Кръстева от Асоциацията на оранжериите..

Организацията дават пример с Гърция, където също има скок в цените на газа и електричеството, но оранжериите продължават да работят, защото получават помощ от държавата. Българските производители настояват за 70% компенсации за изразходеното гориво.