Българският модел: Мерките вече се променят през пет часа

[БГНЕС]

Българското правителство отбеляза своеобразен нов рекорд по бърза промяна на противоепидемичните мерки под натиска на икономическите интереси на различните браншове. В четвъртък сутринта властите първо позволиха на големите магазини за нехранителни стоки да започнат работа при ограничаване на площта им. Пет часа по-късно премиерът Бойко Борисов ги затвори отново, след като бе упрекнат в непоследователност от друг бранш – ресторантьорите.

Действията на правителството показаха в реално време „българския модел“ за справяне с пандемията.

В началото на седмицата хипермаркетите с площ над 300 кв.м., които не продават хранителни стоки, бяха затворени, за да се ограничи струпването на хора в пика на третата вълна на пандемията.

В четвъртък сутринта икономическият министър Лъчезар Борисов даде специални указания за прилагане на заповедта на здравното министерство, което даде възможност те да отворят. Оказа се, че ако големите нехранителни магазини ограничат с прегради и ленти площта си до 300 кв.м., те ще могат да заработят.

Това предизвика вълна от критики в социалните мрежи. Причината е, че клиентите на големите магазини ще бъдат сбутани на многократно по-малка площ, което няма никаква противоепидемична логика.

Само пет часа по-късно по нареждане на премиера Бойко Борисов указанията на икономическия министър бяха отменени. Аргументът е, че ограничителните мерки засега са само за 10 дни и че трябва да има равнопоставеност между браншовете. Така големите нехранителни магазини бяха затворени отново.

Преди това сдруженията на ресторантьорите обвиниха правителството, че се ръководи от популистки, половинчати и предизборни решения.

“Правите ни на тотални балъци!”, се казва в позицията на собствениците на заведенията. Те повториха призива си или всичко да бъде отворено, или всичко да бъде затворено.

В края на февруари премиерът Бойко Борисов разпореди на здравния си министър Костадин Ангелов да позволи на ресторантите да отворят от 1 март, въпреки очевидния ръст на новозаразените и настъпването на британския вариант на вируса. Тогава Борисов обясняваше, че в цяла Европа се говори за „българския модел“ за справяне с пандемията, който е много по-либерален, но постига добри резултати при сдържането на вируса.

Ресторантите работиха точно 20 дни преди отново да бъдат затворени, България отбелязва нови рекорди по брой заразени на ден, а страната се намира на челните места в света по починали от Covid-19 на глава от населението. Страната все така е с най-изостаналата икономика в ЕС.

По време на първата вълна на пандемията през април 2020 година имаше подобни промени в заповедите, свързани с носенето на маски на открито. Резултатът бе тотален хаос, а някои граждани в продължение на дни не успяха да разберат какво точно трябва да се прави.