Бюджетната дисциплина в ЕС трябва да бъде възстановена до 2023 г.

Поддържането на достатъчна подкрепа за ликвидност за твърде дълго време би довело до бюджетни рискове, но от друга страна също трябва да избягваме внезапно преждевременно или некоординирано премахване на временните мерки за подкрепа, каза Домбровскис. [EPA-EFE / MÁRIO CRUZ]

Заместник председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис твърди, че предоставянето на ликвидност на дълговите пазари за “твърде дълго“ време в Европейския съюз може да доведе до “фискални рискове“. Според него правилата на ЕС за бюджетната дисциплина трябва да бъдат активирани отново през 2023 г.

“Поддържането на подкрепа за ликвидността за прекалено дълго време би довело до бюджетни рискове, но от друга страна също така трябва да избягваме внезапно, преждевременно или некоординирано премахване на временните мерки за подкрепа в кризата, която бе причинена от пандемията“, каза Домбровскис в петък (21 май).

В разговор с журналисти в Културния център в Лисабон след неформална среща на финансовите министри на ЕС, която беше организирана от португалското  председателството на Съвета на ЕС, Домбровскис отбеляза, че “фискалната политика трябва да продължи да подкрепя и тази година икономическото възстановяване в блока”.

“Можем да потвърдим нашия подход, че ще запазим активирана общата клауза и  през 2022 г., но не и 2023 г.”, обясни зам.-председателят на Комисията.

За да бъде смекчен още повече ударът от пандемията, през март Европейската комисия
приложи пълната гъвкавост на правилата на ЕС за държавната помощ и задейства за първи път общата клауза за дерогация на Пакта за стабилност и растеж. В рекордно кратки срокове бяха създадени инвестиционните инициативи в отговор на коронавируса, за да се осигурят ликвидност за предприятията и подкрепа за сектора на здравеопазването.

Общият размер на мобилизирания до момента ресурс достигна 3,7 трилиона евро, или над 28 % от брутния вътрешен продукт на ЕС.

В интервю за португалската агенция Луса по-рано този месец Домбровскис обяви, че “не е изненадващо“, че правилата на ЕС за бюджетната дисциплина на страните от общността по въпроси като дефицита или дълга им в публичния сектор трябва да останат на пауза и през 2022 г., предвид последиците от пандемията.

Официалното решение трябва да бъде обявено в началото на юни. По-рано този месец излязоха пролетните макроикономически прогнози на Комисията. Институцията прогнозира ръст от 4,3% тази година в еврозоната и 4,2% в ЕС като цяло и 4,4% ръст и за двете до 2022 г.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен твърди, че нивото на икономическа активност в ЕС и еврозоната, за разлика от преди икономическата криза, в края на 2019 г., трябва да бъде ключовият количествен критерий за цялостната оценка дали да се деактивира или да продължи да се прилага клаузата за дерогация. Възможното удължаване на мярката се обсъжда между държавите-членки на ЕС, не на последно място, защото не се очаква икономическото възстановяване да приключи преди 2022 г.

Миналата година с оглед на безпрецедентното въздействие на пандемията, ЕС активира клаузата, която временно спира правилата за бюджетната дисциплина, за да даде възможност на държавите-членки да се справят със ситуацията.

На пресконференцията в събота Домбровскис каза още, че на срещата на финансовите  министри са обсъдили “рисковете и предизвикателствата в контекста на икономическото възстановяване“ след пандемията.

“Както при предишни кризи, и тази остави нежелани наследства, като висок публичен и частен дълг и отрицателно въздействие върху социалните пазари и пазарите на труда“, отбеляза той, като добави, че “европейските банки ще играят важна роля за осигуряване на успешен и равномерно икономическо възстановяване.”