Бюджетът на ЕС: Първото предизвикателство след Брекзит няма да е от лесните

Днешното издание се фокусира върху позициите на няколко държави членки относно бюджета на ЕС за 2021-2027 г. преди решаващата извънредна среща на върха на ЕС в четвъртък (20 февруари). [EPA / JULIEN WARNAND]

Рубриката “Столиците” ви представя последните новини от цяла Европа чрез медийната мрежа на EURACTIV.

///

БЕРЛИН

Крачка назад”. Германският финансов министър Олаф Шолц (Социалдемократическа партия) остро разкритикува предложението на председателя на Европейския съвет Шарл Мишел за следващия многогодишен бюджет (МФР), като го нарече “крачка назад”, възнегодувайки срещу липсата на “съвременни политики”. Шолц наблегна на необходимостта от данъчно облагане на мултинационалните онлайн компании, което не се споменава в настоящото предложение за бюджета. Въпреки критиките и традиционното си присъствие сред “пестеливите” нетни платци, Германия посочи, че е готова да вложи повече от 1% от брутния си национален доход (БНД) в бюджета. (Сара Лоутън | EURACTIV.de)

///

ПАРИЖ

Стига толкова. “Омръзна ни да даваме пари, които след това се преразпределят като oтстъпки за страните в съседство”, заяви държавният секретар по европейските въпроси Амели дьо Моншален („Република напред!”), преди извънредната среща на върха за дългосрочния бюджет. Френското правителство се надява Брекзит да проправи пътя за оттеглянето отстъпките, известни още като “ребати”, отпуснати на Германия, Дания, Холандия, Австрия и Швеция.

“Франция е нетен платец, ние допринасяме повече за бюджета, отколкото получаваме, но искаме да плащаме за конкретни проекти и на реални бенефициенти”, подчерта Моншален. “Позицията ни по въпроса е твърда, този механизъм трябва да остане в миналото”, добави тя. (EURACTIV.FR)

///

ВИЕНА

Предпазливо одобрение. Предложението, внесено от председателя на Европейския съвет Шарл Мишел, “върви в правилната посока”, заяви австрийският министър по европейските въпроси Каролине Едщадлер (Австрийска народна партия). Австрия все още изисква ребат на бюджетните си вноски, като компенсация за факта, че страната, вече трети по големина нетен платец, допринася за бюджета повече, отколкото получава, заяви министърът. Без ребата страната ще стане вторият по големина нетен платец, подчерта тя. Прочетете повече от Филип Грюл от EURACTIV Германия.

///

ХЕЛЗИНКИ

Посредник. В момента Финландия поема ролята на посредник между т. нар. “пестелива група”, която иска бюджетът на ЕС да е в размер на 1% от брутния национален доход на държавите членки (БНД), и „Приятелите на кохезията”, които искат по-богатите страни да допринасят повече за бюджета и смятат съкращенията за твърде значителни. След напускането на ЕС от Великобритания, Финландия иска бюджет в размер на 1,06% от БНД и се надява, че ребатите, от които се възползват определени страни, ще бъдат отменени. Прочетете повече от Пека Вантинен от EURACTIV.

///

ДЪБЛИН

Ирландските фермери срещу орязването на ОСП. Няколко водещи земеделски лобита в Ирландия отправиха остри критики срещу предложените съкращения в Общата селскостопанска политика (ОСП) в МФР на ЕС, заявявайки, че земеделските стопани в Ирландия ще са сред най-тежко засегнатите от недостига на финансиране. По последна информация от  Съвета на ЕС, финансирането на ОСП може да бъде намалено с 14%. Прочетете повече от Самюъл Столтън.

///

ЮЖНА ЕВРОПА

РИМ

Липса на амбиция. Докато италианският министър на икономиката Роберто Гуалтиери очаква „интензивни” дискусии по време на извънредната среща на върха на Европейския съвет, той смята, че в предложението за “гъвкав” бюджет, представено от Шарл Мишел, липсва амбиция. За италианският министър по европейските въпроси Винченцо Амендола предложението на Мишел не е достатъчно адекватно, за да посрещне бъдещите предизвикателства пред ЕС. Амендола добави, че предложението на Комисията е далеч по-амбициозно в сравнение с това на Мишел. (Джерардо Фортуна | EURACTIV.com)

///

МАДРИД

Предложението за бюджетa на ЕС е несправедливо” и “неудовлетворително”. Предложението на Шарл Мишел не е достатъчно за подписване на споразумение, предупреди испанският външен министър Аранча Гонсалес Лая в понеделник (17 февруари) в Брюксел. Испания счита, че „гъвкавото” предложение на Мишел е „неудовлетворително” за геополитическите стремежи на ЕС. Разпределянето на бюджета е „несправедливо” и не успява да отговори на неравенствата в Съюза, произтичащи от финансовата криза през 2008 г., аргументира се Гонсалес Лая.

Мадрид е особено загрижен от предложените съкращения в общата селскостопанска политика на фона на протестите на земеделските производители в страната от седмици. Предложението на Мишел, посочи министърът, „не признава ролята на селското стопанство като инструмент за сближаване и като ключов елемент в зеления преход”. (Беатрис Риос | EURACTIV.com)

///

АТИНА

Озадачаващ бюджет. Гърция не вярва, че предложението на Мишел е достатъчно амбициозно, за да огтовори на желанието на европейските гражданите за „повече Европа”. „Предложенията не включват повече пари за кохезионната политика и за земеделските производители. Тук сме, за да гарантираме, че Гърция ще извлече максимума от ограничения бюджет в следствие на отсъствието на Великобритания”, заяви зам.-министърът на външните работи Милтиадис Варвитсиотис.

Имайки предвид географското си положение, Гърция иска да бъде облекчена от товара, който носи заради миграцията и би желала повече средства за справяне с миграционната ситуация. (Сарантис Михалопулос | EURACTIV.com)

///

ЛИСАБОН

Португалия отхвърля плана за бюджета. Във вторник (18 февруари) португалският премиер Антонио Коща заяви, че няма да приеме предложението за бюджета на ЕС, но и се отказа да наложи вето, призовавайки останалите страни да не се поддават на натиска на „пестеливата четворка”, защитаваща по-малкия бюджет. Социалните партньори, сред които представители на работниците и работодателите, също се противопоставиха на предложените съкращения в предложението за бюджета на ЕС на извънредна среща с португалското правителство в понеделник (17 февруари). (Мария Родригес и Ванда Проенца, Lusa.pt)

///

ВИШЕГРАДСКА ГРУПА

ВАРШАВА

Очаквания срещу реалност. „Европейският съюз се нуждае от бюджет в духа на солидарността. Искаме Европа, която е глобален играч”, посочи премиерът Матеуш Моравецки в статия, публикувана в Die Welt във вторник (18 февруари). Както обаче отбеляза министърът по европейските въпроси Конрад Шимански, след срещата за бюджета в Брюксел в понеделник, между държавите членки все още съществуват фундаментални различия по отношение на разходите на ЕС за следващата МФР в периода 2021-2027 г. Полша принадлежи към групата държави, искащи възможно най-щедър бюджет, противопоставяйки се на съкращенията в кохезионната политика и Общата селскостопанска политика.

Прочетете повече.

///

ПРАГА

Неодобрение в Прага. „В предложението има някои подобрения, но все още не го считаме за балансирано”, заяви чешкият посланик в ЕС Якуб Дюр след вчерашното заседание на Европейския съвет. Чешкият премиер Андрей Бабиш отхвърля предложените съкращения на кохезионната политика и Общата селскостопанска политика и вярва, че ЕС може да спести пари като премахне ребатите, например. Премиерът не подкрепя идеята за увеличаване на бюджета на блока чрез собствени ресурси. (Анета Захова | EURACTIV.cz)

///

БУДАПЕЩА

Искаме справедлив бюджет”. Унгария все още не е реагирала на новото предложение за бюджет на ЕС. По-рано премиерът Виктор Орбан призова поставянето на бюджета на ЕС на „справедлива основа“, като добави, че в момента той включва изменения, които прехвърлят средства от по-бедните към по-богатите държави членки.

„Искаме справедлив бюджет. След като го получим, унгарците ще намерят начин той да заработи в тяхна полза”, добави премиерът. Орбан изглеждаше скептичен, че реален напредък може да бъде постигнат по време на извънредната среща на върха на ЕС на 20 февруари, като добави, че „по-важно е качеството, а не датата на приемане на бюджета“. (Желко Търканец | EURACTIV.hr, Владислав Максимов | EURACTIV.com)

///

БРАТИСЛАВА

Национални приоритети. Компромисният план на Шарл Мишел не се отразява на основните приоритети на словашкото правителство във връзка с бюджета на ЕС за 2021-2027 г. Словашкият министър на външните работи Франтишек Ружичка, който участва в Съвета по общи въпроси в понеделник, не коментира директно предложението на Мишел. Той подчерта, че Словакия ще продължи да се бори за приоритетите си: политиката на сближаване и Общата селскостопанска политика. Прочетете повече от Мариян Кореш от EURACTIV Словакия.

///

НОВИНИ ОТ БАЛКАНИТЕ

БУКУРЕЩ

Румъния иска “амбициозен бюджет”. В Букурещ не са впечатлени от предложението на  Мишел за бюджет на ЕС, но посочиха, че то остава добра основа за преговорите, които ще се проведат по време на извънредната среща на върха, насрочена за четвъртък (20 февруари). Освен изразена надежда, че ребатите ще бъдат премахнати, президентът Клаус Йоханис подчерта желанието на Румъния за амбициозен бюджет, „за предпочитане в този размер, който предложи Европейската комисия, имайки предвид поставянето на нови, по-амбициозни цели”. Прочетете повече от EURACTIV Румъния.

///

СОФИЯ

Новите инициативи не трябва да са за сметка на традиционните политики. На 5 и 6 февруари българският премиер Бойко Борисов беше в Брюксел, за да обсъди МФР с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен и председателя на Съвета Шарл Мишел. Пред журналисти той хвърли светлина върху очакванията на България от МФР.

България дава благословията си за Зеления пакт, но в същото време настоява, че „традиционните” политики на ЕС като политиката на сближаването не трябва да получат по-малко финансиране. Прочетете повече от Георги Готев.

///

ЛЮБЛЯНА

Словения е готова да блокира предложението за бюджета на ЕС. „Нашата цел е да спрем намаляването на средствата. Словения ще отстоява позициите си. Ако е необходимо да се блокира предложението, ще го направим”, заяви действащият премиер Марян Шарец. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

ЗАГРЕБ

Бонус за Хърватия? Хърватският премиер Андрей Пленкович се надява, че Хърватия, като най-новата държава-членка на ЕС, би могла да получи своеобразн бонус поради факта, че досега се е възползвала от само един пълен многогодишен финансов цикъл. Финансовият пакет, както и критериите за използването на средствата (участието във финансирането да остане на 15%+), също са от решаващо значение за Хърватия. (Желко Търканец | EURACTIV.hr)

///

Други новини:

БЕРЛИН

Християндемократите в Тюрингия (ХДС) отхвърлиха плана на Бодо Рамелов за създаване на временно правителство с лидер от ХДС. Местният клон на ХДС отхвърли предложението на бившия регионален премиер на Тюрингия Рамелов от „Левицата” за създаване на 70-дневно временно правителство под ръководството на Кристине Либеркнехт (ХДС), регионален премиер на Тюрингия в периода 2009 – 2014 г. Прочетете повече от Сара Лоутън от EURACTIV Германия.

///

МАДРИД

Отлагане на данъка “Гугъл. Във вторник (18 февруари) съветът на министрите на Испания одобри национален данък върху дигиталните услуги, известен като данъка „Гугъл”, както и данък върху финансовите транзакции във вторник, съобщи EuroEFE, партньор на EURACTIV. В опит да смекчи гнева на САЩ обаче, Министерският съвет реши да отложи събирането на данъка до декември тази година. Прочетете повече.

///

ДЪБЛИН

Въображаем противник. Социалдемократите решиха да отменят среща с “Фина гейл” след изявление на премиера Лео Варадкар от понеделник, че партията му е готова да влезе в опозиция в новия парламент.

„Въпреки че не е прецедент да не можем да намерим пресечни точки с “Фина гейл”, ние възнамерявахме да изпълним ангажимента си да работим открито с всички партии”, се казва в съобщение на социалдемократите. „Явно намерението на “Фина гейл” за следващите седмици е да влиза в битка с въображаем противник. Ние обаче не проявяваме интерес от участие в подобни игри”. (Самюел Столтън | EURACTIV.com)

///

СОФИЯ

Спирачки пред влизането в чакалнята на еврозоната. „Няма да насилваме” влизането на България в чакалнята на Еврозоната (ERM II), без да е убеден целия народ, заяви премиерът Бойко Борисов в понеделник (17 февруари). “Няма държава, която да е приела еврото и да е станала по-зле. В същото време българските граждани имат притеснения”, добави той. До момента правителството твърдеше, че България трябва да се присъедини към ERM II в края на април. ГЕРБ промени Валутния закон, за да премахне пречките, но начинът, по който го направи, създаде сериозна криза на доверие. Курсът на българския лев вече не е защитен със закон, но е гарантиран с решение на парламента. (Красен Николов | EURACTIV.bg)

///

БЕЛГРАД

Сърбите подкрепят желанието на младите хора за емиграция. Докато сръбските граждани са недоволни от продължаващото изтичане на мозъци и са разочаровани от неглижирането на проблема от страна на правителството, те все пак подкрепят решението на младите хора да напуснат страната, според доклад от 18 февруари, публикуван от изследователски център Demostat. Цели 29% от младите хора имат силното желание да емигрират, докато 46% заявяват намерението си да заминат в чужбина, според резултатите от проучването: „Младежта на Югоизточна Европа 2018/2019”.

///

Вчера (18 февруари) сръбският външен министър Ивица Дачич заяви, че тече тихо преразглеждане на Мирното споразумение от Дейтън с цел премахване на равенството в Босна и Херцеговина. В интервю за TV Prva Дачич определи изявлението на сръбския представител на председателството на БиХ Милорад Додик: “Довиждане Босна и Херцеговина, здравей отделяне на Република Сръбска“ като политическа борба.

Това не са празни приказки, а ясно послание: Ако прокарвате политики, застрашаващи равнопоставеността на сръбския народ, ще възникнат проблеми”, посочи той. Дачич подчерта, че Белград няма да допусне премахването на Република Сръбска. (EURACTIV.rs)

***