Великобритания и Индия започват преговори за свободна търговия

Ан-Мари Тревелян и Пиюш Гоял. [@TheSatTimes Twitter]

Великобритания и Индия обявиха официално в четвъртък (13 януари), че ще започнат преговори за споразумение за свободна търговия в Делхи. Целта е по-свободно движение на стоки и хора. Очаква се споразумението да увеличи двустранната търговия с милиарди паунда.

Споразумението с Индия е един от приоритетите на Лондон след Брекзит. Освободени от общата търговска политика на Европейския съюз, британците се стремят да насочат търговската си политика към по-бързо развиващите се икономики около Индо-Тихоокеанския регион.

Министърът на търговията на Индия Пиюш Гоял и британската му колега Ан-Мари Тревелиян ще се срещнат в Делхи в четвъртък, а първият кръг от преговори започва следващата седмица.

„Сделката с Индия е златна възможност да поставим британския бизнес начело, тъй като индийската икономика продължава да расте много бързо“, пише в изявление на Тревелиян.

Великобритания заяви, че споразумението може да удвои британския износ за Индия и до 2035 г. да увеличи общата търговия с 28 милиарда паунда (33,5 милиарда евро) годишно. Общата търговия през 2019 г. е на стойност 23 милиарда паунда, според британската статистика.

Британците искат да се възползват от богатството на средната класа на Индия и техния вкус към първокласни британски продукти като например шотландското уиски. Те също така се надяват, че Индия може да стане голям клиент на нейната зелена технологична индустрия и че съществуващите търговски пътища в сектора на услугите могат да бъдат укрепени.

Индия и бившата колониална сила Великобритания вече споделят силни търговски връзки и повече от милион души от индийски произход живеят във Великобритания след десетилетия на миграция.

Индия търси по-големи възможности за индийците да живеят и работят във Великобритания и всяка търговска сделка може да зависи от облекчаването на правилата и намаляване на таксите за индийски студенти и професионалисти, които искат да отидат във Великобритания.

Достъпът с по-ниски тарифи до индийските пазари в замяна на по-свободно движение се очаква да формира ключова динамика в преговорите и ще тества преговарящата сила на Великобритания. Най-вероятно обаче всяка отстъпка по отношение на имиграцията ще се изправи срещу вътрешна опозиция.

Двете страни вече са договорили засилено търговско партньорство, което бе обявено миналата година, и биха могли да изберат да подпишат временно споразумение за свободна търговия с ограничен обхват, докато продължават по-широките преговори.