Виртуални крави и прасета носят евросубсидии в България

Снимката е илюстративна. [EC - Audiovisual Service]

Около 30% от животните, за които се получават европейски субсидии, са само в сферата на виртуалното. Това каза земеделският министър Христо Бозуков в интервю за БНР в понеделник, 8 ноември.

По думите му излизат все нови и нови данни и предстои сигналите да бъдат предоставени на ДФ „Земеделие“ и на Агенцията по храните за извършване на проверки.

Министърът обясни още, че нарушенията ще се отразят върху изплащането на сумите.

Неотдавна трима собственици на животновъдни обекти от Сливенска област бяха задържани за злоупотреби с европейски средства и подаване на неверни данни към фонд „Земеделие“.

При спецакцията са проверени 13 животновъдни обекта, като в 12 от тях изобщо не е имало живи животни. На някои места е нямало и сгради, годни за отглеждане на животни. В един от обектите полицията откри непоставени ушни марки на дребни и едри преживни животни, декларирани за подпомагане по директни плащания през стопанската 2021 година.

Тука има, тука няма салмонела

Пред националното радио министърът обясни още, че Агенцията по храните странно е задържала пратки на птиче месо и яйца, внос за България с обяснението, че има салмонела. Такава обаче не е установена. Затова министърът допусна, че агенцията може да е действала в полза на конкретни големи фирми.

„В заповедта пише, че птичето месо и субпродукти да бъдат поставени под забрана до получаване на резултати от лабораторното изпитване, без да има нужда, без да има особен случай на салмонелата, като заповедите на изпълнителния директор са незаконосъобразни и са предпоставка за корупционни практики от служители от областните дирекции по безопасност на храните, извършващи официален контрол на пратките с птиче месо с произход Полша и внос от трети страни. Фактът, че е извършен такъв контрол, за да се задържа внос на месо и яйца предизвикват известни съмнения“, каза министърът.

Той обърна внимание и на „превъзлагане на дейности, които самата БАБХ може да извършва със своите лаборатории, а по незнайно какви причини те са предоставени за извършване от други лаборатории“, което е довело до натрупване на задължения от 18 милиона лева към тези фирми.