Всички страни ратифицираха фонда за възстановяване

Полският министър-председател Матеуш Моравецки произнася реч преди жизненоважното гласуване за финансирането на фонда за възстановяване на ЕС по време на специално заседание на Сейма (долната камара) в сградата на полския парламент във Варшава, Полша, 04 май 2021 г. . [EPA-EFE/Rafal Guz]

Националните парламенти на Австрия и Полша одобриха в четвъртък (27 май) огромния европейски фонд за възстановяване след пандемията от коронавирус. Това бяха последните две държави от блока, които ратифицираха финансовия инструмент.

„С положителните гласове на австрийския и полския парламент днес 27-те държави-членки финализираха процеса на парламентарно одобрение“, написа европейският комисар по бюджета Йоханес Хан в Tуитър.

По-рано длъжностни лица заявиха, че ако държавите-членки дадат зелена светлина на плана в размер на 672 милиарда евро безвъзмездни средства и заеми, парите към страните от общността  „може да потекат през юли“.

Това ще бъде година на историческото решение на Европейския съюз да обедини дълга за финансиране чрез пакета за възстановяване.

Решението на ЕС изглеждаше най-амбициозното в световен план, докато Съединените щати не приеха инфраструктурен план от 1,9 трилиона долара.

САЩ също напредват с ваксинацията срещу коронавирус, което означава, че икономиката им ще излезе от ограниченията по-бързо от тези в Европа.

Въпреки това ръководителите на евроинституциите са оптимисти. „Нашата цел е да одобрим всички планове до лятото“, каза по-рано председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Очаква се Испания и Италия да получат най-големите финансови инжекции от около 70 милиарда евро, следвани от Франция с 40 милиарда евро.

Пътят към въвеждането на плана принуди служителите на Европейската комисия да влизат в трудни дискусии с националните правителства заради критериите, на които трябва да отговарят националните планове.

Всеки план е трябвало да разпредели поне 37% от средствата за мерки, които подобряват околната среда или се борят с изменението на климата. Още 20% трябва да финансират прехода към цифрова икономика.

Надеждата е, че част от разходите ще отидат за изолация на сгради, железопътен транспорт, пунктове за зареждане на електрически превозни средства и високоскоростен интернет.

„Целта е средствата да започнат да се изплащат това лято“, заяви заместник-председателят на Комисията Валдис Домбровскис на среща в Лисабон в събота.

Той обеща, че ще бъдат положени усилия за ускоряване на процеса на оценка.

„Работим възможно най-бързо, но това са сложни оценки“, предупреди Домбровскис.

Междувременно бе съобщено, че Еропейската комисия се готви да започне набирането на парите за финансиране на програмата си за възстановяване, след като последните две държави ѝ дадоха допълнителни гаранции за това.

Институцията може да излезе на пазарите в средата на юни, за да заеме пари, които след това ще раздава като безвъзмездни средства и евтини кредити. Тази година трябва да бъдат набрани 13% от общия бюджет на фонда, или около 45 млрд. евро.

До момента 19 държави са депозирали за оценка плановете си в Европейската комисия. България все още не е предала своя, въпреки че индикативният срок изтече на 30 април.