Въглеродният данък на ЕС може да навреди на Русия повече от санкциите

Руският президент Владимир Путин се срещна с изпълнителния директор на "Роснефт" Игор Сечин в държавната резиденция Ново-Огарьово извън Москва, Русия, 12 май 2020 г. [ EPA-EFE / ALEXEI DRUZHININ / SPUTNIK ]

Шефът на петролния гигант “Роснефт”, Игор Сечин,  заяви пред Кремъл, че въглеродните данъци като този на Европейския съюз могат да нанесат много по-големи щети на икономиката на Русия, отколкото санкциите, съобщи в понеделник (23 август) вестник “Комерсант”.

Европейската комисия планира да въведе въглероден данък  върху замърсяващи стоки от 2026 г., което ще принуди някои вносители да плащат за продукти с интензивен въглерод, като например стомана.

Москва заяви, че данъкът може да засегне руски стоки на стойност 7,6 милиарда долара (6,47 милиарда евро). Той ще засегне пазара на желязна руда, алуминий, тръби, електричество и цимент. Освен това данъкът може да бъде разширен и да засегне износа на нефт, газ и въглища.

Сечин е казал на президента Владимир Путин, че данъкът на ЕС и възможността за подобни данъци на други места може да причини “несравнимо по-големи щети на икономиката, отколкото незаконните ограничения, наложени на Русия и руските компании”, съобщава “Комерсант”.

Сечин има предвид чуждестранните санкции срещу Русия, които Западът започна да налага още през 2014 г., когато реши да накаже Москва за анексирането на украинския полуостров Крим.

Сечин, близък съюзник на Путин, предупреди руския президент за тази възможност с писмо на 30 юни.

Ройтерс не можа да потвърди доклада на Сечин, а “Роснефт”, петролният гигант, който Сечин ръководи от 2012 г., не отговори веднага на искане за коментар.

В писмото Сечин предлага Путин да се стреми Русия да бъде включена в списък на държавите, които са освободени от данък върху въглеродните емисии заради  капацитета за абсорбиране на парникови газове в техните екосистеми.

Той предложи да се осигури международно признание за капацитета за усвояване на въглерода в огромните руски гори, както и да се подкрепят проекти за улавяне на въглерод, съобщи той.

Шефът на “Роснефт” също така предложи разработването на система за признаване на въглеродни единици, изчислени в Русия, в чужбина,  пише “Комерсант“.

За да защити европейския зелен пакт и пазара от нелоялната конкуренция, Европейската комисия изготви механизма за въглеродния данък. Той е поредната стъпка на 27-те към въглеродно-неутралната икономика и ще обхваща производствени сектори, които генерират  големи количества парникови емисии.

Ако получи одобрението на Европейския парламент, механизмът ще се прилага поетапно от началото на 2023 г, а в целия ЕС от 2026 г. Вносителите ще подават всяка година до края на май декларация за емисии. В нея ще се посочват данни за внасяните стоки като вид и количество. Декларацията ще служи за изчисление на бъдещия данък като производителят трябва да закупи цифрови сертификати. Всеки от тях представлява тон въглеродни емисии от производството на внасяните стоки.