Възходът на пандемията порази надеждите за възстановяване на Европа

Френският президент Еманюел Макрон предупреди в четвъртък, че в резултат на новата ситуация Европейският съюз ще трябва да направи повече и да подобри и без това огромния си фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.  [ EPA-EFE / BENOIT TESSIER ]

Драстичното увеличаване на новите случаи на коронавирус принуди правителствата в цяла Европа да наложат ново затваряне на хората, което заплашва да забави дългоочакваното завръщане към икономически растеж, казват икономисти.

Планът беше програмите за масова ваксинация да променят хода на пандемията, като позволят на  потребителите да се освободят от дългите месеци на строги ограничения.

Вместо това вирусът навлезе в трета вълна, която се оказва по-трудна за овладяване.

Френският президент Еманюел Макрон предупреди в четвъртък, че в резултат на новата ситуация Европейският съюз ще трябва да направи повече и да подобри и без това огромния си фонд за възстановяване в размер на 750 милиарда евро.

ЕС направи големи усилия след първата вълна миналата година, каза Макрон, но “след втората и третата вълна  без съмнение ще трябва да надградим към отговора си“.

През септември, когато икономиката рязко се повиши след бърз обрат през първата вълна, очакванията бяха големи, че до средата на тази година тя ще се върне стабилно в релси, особено благодарение на въвеждането на ваксините.

123 милиарда евро закъснение

Само преди няколко седмици ръководителят на Европейската централна банка Кристин Лагард дори говореше за “твърдо възстановяване на дейността през втората половина на годината“.

Сега най-силните икономики на ЕС – Германия, Франция и Италия, възстановиха ограниченията, а програмата за ваксиниране в Европа е затънала в игра на обвинения заради забавянето на доставките.

Кредитният застраховател Ойлер Хермес изчислява, че ЕС вече е седем седмици назад от целта си да ваксинира 70% от възрастното население до края на лятото, в сравнение с пет седмици през февруари.

Според него забавянето ще струва на 27-те страни членки на блока около 123 милиарда евро тази година.

“Ако се сравним със САЩ, където перспективите са много по-положителни, ние изоставаме още повече от възстановяването заради тази трета вълна“, каза Шарлот дьо Монпелие, икономист от холандската банка ING.

Европа на две скорости

Холандската банка сега очаква ръст на еврозоната от 3,0% тази година, което е с повече от половин процентен пункт спрямо предишната й прогноза.

По-голямата част от растежа се очаква да дойде през третото тримесечие, малко по-късно, отколкото беше предвидено.

Андрю Кенингам, главен европейски икономист в Capital Economics, заяви, че не очаква блокът да се върне към нивата на предпандемична активност преди втората половина на 2022 г. Тога означава, че ЕС ще върви година след САЩ.

“Преразглеждаме нашата прогноза за растеж на БВП на еврозоната заради възраждането на случаите на заразяване с вируса, бавния темп на ваксинация и удължаването на блокировките“, подчерта Кенингам.

“Перспективите се влошиха“, каза Крис Уилямсън, главен икономист в IHS Markit.

Индексът на поръчките на мениджърите по доставките (PMI), съставен от IHS Markit за март, показва, че Германия, най-силната икономика в Европа, се справя по-добре от Франция, а северните страни както обикновено се справят по-добре от южните си партньори – Испания, Италия, Гърция, Португалия.

Южните страни рискуват да се сблъскат с лоши резултати, защото активността на туристическите им индустрии е ограничена за поредна година.

Standard and Poor’s обаче реши да запази прогнозата си за растеж в еврозоната непроменена на 4.2% за 2021 г., като се позова на положителния фактор, който са евтините кредити.

В същото време икономиките и хората в Европа се приспособиха към ограниченията, коментира Силвен Бройер, главен икономист на S&P за Европа.