Германия иска да помогне за износа на блокираното украинско зърно

Украйна е основен износител на зърно, като по-голямата част от пшеницата в страната обикновено се изнася по море. Преди войната около пет милиона тона зърно са изнасяни месечно през пристанищата на страната, според украинското министерство на земеделието. [SHUTTERSTOCK]

Украйна се нуждае от логистична подкрепа за износа на важни селскостопански продукти, засегнати в момента от руската агресия, заяви германският министър на земеделието Джем Йоздемир, който иска да мобилизира други страни от Г-7, за да помогнат на Украйна.

Министърът планира да обсъди по-нататъшното осигуряване на достъпа на Украйна до световните пазари на селскостопански култури на срещата на Г-7 за селското стопанство, насрочена за средата на май, каза той пред вестник Redaktionsnetzwerk Deutschland в понеделник (2 май). Коментарите му идват, след като Русия разруши и блокира няколко от украинските пристанища по Черно море.

„Германското правителство ще направи всичко възможно“, каза Йоздемир.

Украйна е основен износител на зърно и по-голямата част от пшеницата й обикновено се изнася по море. Тя изнасяше около пет милиона тона зърно през пристанищата на страната всеки месец преди руската инвазия, съобщи министерството на земеделието.

Затова трябва да се отворят алтернативни транспортни маршрути, посочи земеделският министър. Железопътният транспорт, например, „може да бъде решение за износ на зърно – макар и с много усилия и с ограничен капацитет“, добави Йоздемир.

Железопътният транспорт също е проблематичен поради различното междурелсие между страните и недостига на използваеми контейнери. Русия наскоро увеличи бомбардировките срещу железопътни съоръжения, обясни министърът на земеделието.

Износ чрез железопътни и вътрешни водни пътища

Износът на зърно е един от основните проблеми, с които в момента се занимава министерството на земеделието на Украйна, каза министърът на земеделието Никола Солски в неотдавнашно интервю за украинските медии. Пристанищата в Одеса и Николаев, например, в момента са парализирани „по очевидни причини“.

Износът на селскостопански стоки от страната по море в момента е „невъзможно по принцип“, каза пред EURACTIV Мария Ярошко, ръководител на проекта на Германско-украинския диалог за селскостопанската политика в Киев. Това е проект за сътрудничество, подкрепян от министерствата на двете страни.

„Сега трябва да изместим фокуса си главно върху транспорта с влак“, каза тя. Въпреки това инфраструктурата на страната все още не е достатъчно развита, за да може да се справи с необходимия обем на износа, добави тя.

„В момента сме на може би 15% от капацитета, от който ще се нуждаем“, посочи Ярошко.

Украйна се опитва да използва и вътрешни водни пътища за транспортиране на продукти по река Дунав до западните страни, откъдето те могат да бъдат изпратени другаде по света, добави тя. Това е по-евтино и по-бързо от износа с влак, каза тя, но подчерта, че отново липсват лесно достъпни подходящи плавателни съдове.

Въпреки всички усилия за увеличаване на износа по железопътни, шосейни и вътрешни водни пътища, капацитетът за износ в момента е недостатъчен, коментира министър Солски.

Например само 200 000 тона пшеница могат да бъдат изнесени от Украйна през март, докато настоящите експортни запаси на страната възлизат на 20 милиона тона пшеница от последната реколта, въпреки трудните производствени условия, обясни украинският министър.

Ярошко каза, че докато Украйна е загрижена най-вече за осигуряването на вътрешни доставки веднага след избухването на войната, тъй като временно спря износа си на пшеница, страната вече има по-добра представа за текущото си ниво на доставки и е стигнала до заключението, „все още има излишък.“

Основните източници на приходи се сриват

„Тези излишъци, разбира се, могат да се изнасят, защото ние също разбираме отговорността на Украйна, особено що се отнася до страните, които са разчитали на нашия износ“, добави Ярошко.

Смущенията в производството и износа, причинени от руската инвазия, наскоро доведоха до повишаване на цените на храните в световен мащаб, като засегнаха силно зависимите от вноса страни – особено в Азия и Африка.

В същото време обаче износът е от ключово значение за разкъсаната от война икономика на Украйна. „За Украйна износът на селскостопански продукти е един от основните източници на доходи, а също и един от основните начини за получаване на чуждестранна валута“, каза Ярошко.

Според министерството на земеделието в Киев селскостопанските продукти представляват 40% от общите приходи от износ на страната.

Износът на храни, заедно с осигуряването на продоволствена сигурност у дома, в момента са едни от ключовите селскостопански политики на страната, каза наскоро на конференция Микола Пугачов, заместник-директор на Украинския институт по икономика на селското стопанство.

„Износът от своя страна оказва влияние върху самите селскостопански пазари, защото носи финансови ресурси за финансиране на сеитба и прибиране на реколтата, за да де поддържат фермите“, обясни той.