Германия няма да спре отново работата на икономиката си

Германският министър на икономиката Петер Алтмайер говори по време на Деня на индустрията. [EPA-EFE | Clemens Bilan]

По време на ежегодното събитие за Деня на индустрията германският министър на икономиката Петер Алтмайер обеща на бизнес лидерите, че няма да има повторно спиране на работата.

Алтмайер говори пред предприемачи, среден бизнес, индустриалци. Той знае какво искат да чуят и той им го казва.

“Ако зависи от  мен, няма да има повторно спиране на промишлеността и бизнеса “, каза Алтмайер, след което последваха бурни аплодисменти.

Министърът смята, че нарастващият брой заразени в Германия се дължи на липсата на дисциплина на хората, например при организация на семейни тържества. За това не са виновни индустриалците. Той имаше предвид заразяване след парти в Северен Рейн-Вестфалия в края на септември, когато 900 души трябваше да бъдат поставени под карантина.

През лятото имаше големи огнища на зараза във ферми и в кланици. Според някои работници, като Лукаш Ковалски, лошите условия на труд и живот са допринесли за формирането на клъстери. Тогава Алтмайер призова за подобрение на битовите условия.

“Винаги са другите”

Алтмайер също така се възползва от възможността да разкритикува колегата си от социалдемократите, заместник-канцлера Олаф Шолц. Шолц е министър на финансите и кандидат за поста на Ангела Меркел.

“Бих искал да ви кажа, че ние сме загрижени кой ще бъде кандидат за канцлер след няколко месеца. Но ще се справим с основните политически предизвикателства“, каза министърът на икономиката.

Колегите му от кабинета постоянно предлагат нови кандидати: Кристин Ламбрехт заради потребителските договори, Хубертус Хейл заради подкрепата му за работа от вкъщи, Герд Мюлер, който предлага закон за веригата на доставки. В същото време Шолц отново призова през уикенда за въвеждане на данък върху богатството, за да се намалят разходите заради пандемията.

“Увеличението на данъците би било погрешно в момента. Това би било “отрова за възхода“. И ако попитате привържениците на данъка върху богатите кои са богатите, “винаги са другите, никога не сме ние.“, коментира Алтмайер.

“Достоен живот“ за следващото поколение

Министърът призова за запазване на подходяща за живеене среда за бъдещите поколения.

Младите екоактивисти „не са фанатични. Те са от средната класа, които са готови да работят усилено“, каза министърът.

Сега важното е да се вземат дългосрочни решения и да се популяризират ключови технологии, не само батерийни клетки, но и диверсификация, защото технологичният напредък е непредсказуем. Това също би създало нови работни места.

Той се оправда, че Брюксел, не той увеличава климатичните цели.

“За девет години като министър изобщо не съм увеличавал климатичните цели, но исках да изпълня съществуващите. Тези усилия са необходими, за да може следващото поколение да води “достоен живот“, каза Алтмайер.

Заместник-председателят на Европейската комисия Маргрете Вестагер, която беше гост на събитието, също подчерта необходимостта от екологосъобразна европейска индустрия. Това ще намери място и в новия вариант на индустриалната стратегия на ЕС, която трябва да бъде публикувана през следващата година.

Тя каза, че скоро ще бъде взето решение дали Комисията отново ще разшири правилата за държавна помощ, които са станали по-гъвкави заради коронавирусната криза.